Christine Lagarde avertizează asupra efectelor economice şi sociale ale noilor restricţii

Christine Lagarde
Christine Lagarde
19 octombrie 2020, 16:14

„Al doilea val epidemic din Europa, în special din Franţa, şi noile restricţii sporesc incertitudinea şi afectează relansarea. (…) Relansarea era oricum inegală, incertă şi incompletă. Acum, riscă să dispară”, afirmă Christine Lagarde.

„Scenariul nostru central estima pentru anul 2020 o scădere a PIB-ului de 8% în zona euro, pin includerea restricţiilor parţiale şi localizate. Dacă situaţia se va deteriora, evident că acest lucru va afecta estimările, care vor fi revizuite în decembrie”, adaugă directorul BCE.

De altfel, Christine Lagarde avertizează şi că restricţiile impuse în pandemie vor avea impact social pe termen lung.

„Cel mai grav efect este reprezentat de pierderea locurilor de muncă. Există un risc social, asupra veniturilor, cererii şi creşterii economice. Guvernele din zona euro trebuie să fie foarte atente”, a subliniat directorul BCE.

Christine Lagarde a atras atenţia că este „esenţial” ca Planul UE de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, să fie „un succes”.

„Obiectivul Comisiei Europene este ca aceste fonduri să fie acordate în 2021 şi este absolut necesar să fie respectat acest obiectiv”, a insistat directorul BCE.

„Dacă măsurile nu sunt punctuale şi dacă fondurile se pierd în dificultăţi administrative şi nu stimulează economia reală pentru a o orienta spre tranziţia digitală şi ecologică, atunci am pierdut o oportunitate istorică de a schimba lucrurile”, sublibiază Christine Lagarde.

 

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite