Chirii mărite peste noapte în Spania. Locuințele sociale dintr-o localitate de lângă Madrid au fost vândute unor afaceriști

7 septembrie 2019, 21:27

Cel puțin 5 mii de persoane din orașul Torrejón de Ardoz, din estul Madridului, trăiesc în locuințe sociale care au fost vândute de administrație unor fonduri de investiții.

Noul proprietar a mărit chiria cu peste 80 la sută, iar cei care nu pot plăti trebuie să plece.

Jessica Hinojosa: Câștigăm salarii de aproape 1000 de euro. Nici nu pot să-mi imaginez cum aș putea plăti o chirie de 860 de euro. Ar trebui să cer ajutor părinților mei, dar cu durere în suflet va trebui să strâng tot și să plec. Nu pot să plătesc și nu pentru că nu vreau.

Chiriașii sunt revoltați de faptul că după mai mulți ani în care au trăit într-un cartier de locuințe sociale sunt obligați să plătească o chirie atât de mare.

O parte dintre ei încearcă să blocheze evacuările și au împânzit cartierul cu pancarte.

Fernando Bardera, reprezentantul Asociației chiriașilor: S-au născut aici, au crescut aici, au rădăcini în aceste cartiere. Au doctorul lor, au comunitatea lor, biserica lor. Au totul aici și sunt obligați să plece acum. Pentru multe familii nevoiașe, ultima soluție pentru a avea un acoperiș deasupra capului este să ocupe în mod ilegal apartamente goale care aparțin băncilor.

Natalia Palomar, avocat: Vedem cifre alarmante de mame singure cu copii care ocupă și trăiesc în locuințe ilegale.

ONG-urile și unele partide denunță faptul că exista 3 milioane de locuințe goale în Spania, majoritatea în proprietatea băncilor sau a fondurilor de investiții, și care controlează piața imobiliară.

Situația critică în care se află cele 300 de familii din acest oraș se regăsește în multe regiuni ale Spaniei, unde prețul ridicat al chiriei și salariile mici îi obliga pe tineri să trăiască în continuare cu părinții lor.

De la Madrid pentru TVR, Felix Damian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă