ORA DE ŞTIRI

Chiriaşii ANL, nemulţumiţi de creşterea chiriilor. Cum va fi piaţa imobiliară în 2017

Chiriile ANL au crescut de până la 5 ori. S-a schimbat metoda de calcul, iar veniturile, vârsta locatarului şi suprafaţa casei fac diferenţa. Chiriaşii sunt revoltaţi şi spun că nu-şi permit aceste majorări. Chiar şi noile tarife însă, sunt departe de preţurile practicate pe piaţa liberă.

15 Februarie 2017, 22:47 (actualizat 15 Februarie 2017, 23:45) |
Chiriașii ANL, nemulțumiți
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Violeta, chiriaşă ANL, plăteşte de acum 250 de lei pe lună în loc de 50. Chiriaşii spun că noile tarife sunt peste puterile lor.

Acum, chiriile se calculează în funcţie de suprafaţa locuinţelor, nu în funcţie de numărul de camere, cum era în trecut. În cazul chiriaşilor care au depăşit vârsta de 35 de ani se iau în calcul şi veniturile pe familie. Conform legii, ANL nu are competenţe în stabilirea cuantumului chiriei.

"Chiria se stabileşte anual de către autorităţile administraţiei publice locale sau centrale şi va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere, reparaţii, recuperarea investiţiei, precum şi o cotă de maximum 1%." (Sursa: Agenţia Naţională pentru Locuinţe)

Autorităţile locale spun că nu fac decât să pună în practică hotărârile executivului.

După noua legislaţie, chiriile cresc cu procente între 300 şi 500 la sută. Chiriaşii de până în 35 de ani, vor plăti maximum 270 de lei pentru o garsonieră şi în jur de patru sute de lei pentru un apartament cu trei camere. În cazul celor de peste 35 de ani chiria pentru o garsonieră va ajunge în jur de 370 de lei, iar pentru un apartament de trei camere - 500 de lei.

Chiriile ANL sunt totuşi mult mai mici decât cele de pe piaţa imobiliară liberă. În medie, la nivel naţional, o garsonieră se închiriază cu 150 de euro, iar un apartament cu două camere cu 200 - 250 de euro.

Cum va fi piața imobiliară în 2017 a explicat la Ora de Știri consultantul imobiliar Daniel Mițarcu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 2°C
IASI 4°C 0°C
CLUJ 2°C 1°C
CONSTANTA 8°C 2°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 1°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI