Chinezii se revoltă față de măsurile dure anti Covid-19. Protestele, după un incendiu la un bloc în carantină. Se cere demisia peședintelui Xi

27 noiembrie 2022, 10:41

Restricțiile legate de COVID-19 au fost ridicate pentru unii locuitori din Beijing după ce aceștia au contestat deciziile administratorilor de a bloca toate ieșirile din clădiri pentru cel puțin două zile.

Cu flori și lumânări, sute de chinezi s-au adunat la Shanghai pentru a comemora victimele incendiului produs joi în provincia Xinjiang. Dar pe lângă reculegere și condoleanțe, mulți au afișat și mesaje împotriva restricțiilor sanitare dure ale autorităților. ”Treziți-vă, voi cei care nu vreți să fiți sclavi”, scrie pe o pancartă.

Momentul solemn a început ușor ușor să se transforme într-un protest.

Demonstrații au fost raportate și în alte orașe și în campusuri universitare, unde oamenii au scandat printe altele, ”Nu mai vrem teste PCR, vrem libertate!”.

Politica zero-Covid a autorităților, potrivit căreia un singur caz suspect poate atrage restricții din cele mai dure, începe să fie tot mai aspru contestată, iar un punct de cotitură a fost tragedia din Xinjiang. Acolo au început vineri protestele, după moartea a 10 oameni dintr-un bloc aflat în carantină. Locuitorii spun că după izbucnirea flăcărilor, rezidenților nu li s-a permis să iasă din clădire, lucru negat de guvern.

Dar închiderea oamenilor în case este o practică frecventă și impusă cu autoritate încă de la începutul pandemiei. Iar locuitorii din Xinjiang au fost printre cei care au avut cel mai mult de suferit, acolo perioadele de izolare la domiciliu fiind de până la 100 de zile. Și în capitală Beijing mulți nu mai suportă restricțiile și le contestă.

China este singură mare economie a lumii care are această politică zero-Covid și care este și acum aplicată, parțial și pe fondul unei rate de vaccinare foarte scăzute, în special în rândul persoanelor în vârstă. Săptămâna aceasta autoritățile au raportat cel mai mare bilanț zilnic de infectări de la începutul pandemiei, cu aproape 32 de mii de cazuri înregistrate miercuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă