China vizează un obiectiv de creștere de cel puțin 6% în 2021

Li Keqiang
Li Keqiang
5 martie 2021, 09:10

În 2021, „China va continua să se confrunte cu multe riscuri şi provocări de dezvoltare”, a declarat premierul Li Keqiang în discursul de deschidere a sesiunii anuale a parlamentului.

„Fundamentele economice care vor sprijini creşterea pe termen lung rămân neschimbate”, i-a asigurat premierul pe cei aproximativ 3.000 de deputaţi care, în majoritatea lor, purtau măşti albastre de protecţie.

La rândul său, FMI se aşteaptă la o creştere de 8.1% a Chinei, o cifră nerealistă după un 2020 sumbru.

Prima ţară afectată de noul coronavirus care a paralizat economia, China a renunţat în 2020 la stabilirea unui obiectiv anual de creştere, o decizie până acum extrem de rară în istoria recentă a ţării asiatice.

După măsuri de izolare fără precedent care i-au influenţat activitatea economică, China a înregistrat o scădere istorică a creşterii în primul trimestru al anului 2020 (-6.8%).

Îmbunătăţirea treptată a condiţiilor sanitare din primăvară a permis totuşi o redresare a PIB-ului.

China a înregistrat în cele din urmă o creştere anul trecut (+ 2.3%), spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări care au intrat în recesiune, fiind totuşi cea mai scăzută creştere înregistrată de a doua cea mai mare economie a lumii din 1976.

Pentru a susţine economia aflată în dificultate, deficitul a atins anul trecut 3.6% din PIB. Un procent care va fi redus la aproximativ 3.2%, a afirmat premierul chinez.

China nu a mai înregistrat un excedent bugetar din 2007, aminteşte AFP.

Totodată, Beijingul şi-a stabilit obiectivul de a crea aproximativ 11 milioane de locuri de muncă în 2021. O cifră superioară celei de anul trecut (9 milioane), dar identică cu cea din 2019.

China vizează, de asemenea, o rată a şomajului de 5.5%, după un 5.6% anul trecut şi un maxim istoric de 6.2% în februarie 2020, la apogeul epidemiei.

Rata şomajului nu exprimă o imagine completă a condiţiilor economice. În China, şomajul este calculat doar pentru zona urbană, fără a-i lua în considerare pe cei aproape 300 de milioane de lucrători migranţi provenind din zona rurală, dintre care mulţi şi-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă