China: Un an de la carantina impusă orașului Wuhan

Astăzi se împlinește exact un an de când a fost impusă prima carantină din cauza descoperirii noului coronavirus. În orașul Wuhan din China, aproape 3 luni, 11 milioane de oameni au fost consemnați forțat la domiciliu. Între timp, viața a revenit la normal, autoritățile chineze au transformat tragedia în propagandă iar experții Organizației Mondiale a Sănătății încearcă să afle originea acestui virus care a afectat întreaga planetă.

23 Ianuarie 2021, 14:45 |

Pe 23 ianuarie 2020, Wuhan a intrat în carantină după confirmarea noului coronavirus. 11 milioane de oameni au fost consemnați forțat la domiciliu, s-au închis toate căile de acces în oraș și întreaga metropolă a fost dezinfectată. Imaginile de acolo au făcut înconjurul lumii și au dat tonul unei situații care avea să se repete pe întreg globul.

Zeci de mii de oameni s-au infectat cu noul coronavirus și aproape 4 mii au murit. 76 de zile a ținut carantina dură impusă în Wuhan dar care a dat rezultate.

Un an mai târziu, viața din metropola chineză a revenit la normal. Străzile sunt pline, comerțul a înflorit iar distracția a revenit în baruri și cluburi de noapte. Locuitorii din Wuhan sunt ușurați dar precauți.

Guvernul chinez a marcat trecerea unui an printr-un film documentar și o expoziție despre situația din Wuhan, cu un accent puternic pe eforturile personalului medical și un ton triumfalist că au învins pandemia. Au testat masiv, au ridicat spitale peste noapte și-au impus carantine fără nicio preocupare față de libertățile individuale, dar comparativ cu alte state au reușit. Și în permanență au negat că noul coronavirus a apărut acolo.

O echipă de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății se află la Wuhan pentru a încerca să determine originea virusului.

Un lucru este însă clar: Wuhan a fost primul loc unde pandemia, care avea să cuprindă tot globul, și-a făcut simțită prezența. Dacă vom afla vreodată exact de unde a venit această molimă rămâne de văzut.

Pentru autoritățile chineze adevărul pare mai puțin important decât propaganda, lucru văzut chiar în expoziția din Wuhan unde în prezentare se scrie negru pe alb că acest virus a izbucnit simultan în multe locuri din toată lumea.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 7°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 7°C 8°C
CONSTANTA 8°C 5°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 6°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI