China: Un an de la carantina impusă orașului Wuhan

23 ianuarie 2021, 14:45

Pe 23 ianuarie 2020, Wuhan a intrat în carantină după confirmarea noului coronavirus. 11 milioane de oameni au fost consemnați forțat la domiciliu, s-au închis toate căile de acces în oraș și întreaga metropolă a fost dezinfectată. Imaginile de acolo au făcut înconjurul lumii și au dat tonul unei situații care avea să se repete pe întreg globul.

Zeci de mii de oameni s-au infectat cu noul coronavirus și aproape 4 mii au murit. 76 de zile a ținut carantina dură impusă în Wuhan dar care a dat rezultate.

Un an mai târziu, viața din metropola chineză a revenit la normal. Străzile sunt pline, comerțul a înflorit iar distracția a revenit în baruri și cluburi de noapte. Locuitorii din Wuhan sunt ușurați dar precauți.

Guvernul chinez a marcat trecerea unui an printr-un film documentar și o expoziție despre situația din Wuhan, cu un accent puternic pe eforturile personalului medical și un ton triumfalist că au învins pandemia. Au testat masiv, au ridicat spitale peste noapte și-au impus carantine fără nicio preocupare față de libertățile individuale, dar comparativ cu alte state au reușit. Și în permanență au negat că noul coronavirus a apărut acolo.

O echipă de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății se află la Wuhan pentru a încerca să determine originea virusului.

Un lucru este însă clar: Wuhan a fost primul loc unde pandemia, care avea să cuprindă tot globul, și-a făcut simțită prezența. Dacă vom afla vreodată exact de unde a venit această molimă rămâne de văzut.

Pentru autoritățile chineze adevărul pare mai puțin important decât propaganda, lucru văzut chiar în expoziția din Wuhan unde în prezentare se scrie negru pe alb că acest virus a izbucnit simultan în multe locuri din toată lumea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite