China respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor, dă asigurări MAE chinez

Purtătorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez Mao Ning
Purtătorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez Mao Ning
24 aprilie 2023, 16:04

Aceste precizări vin după ce într-un interviu difuzat vineri de televiziunea franceză ambasadorul Chinei în Franţa, Lu Shaye, a pus la îndoială suveranitatea fostelor republici sovietice cum este Ucraina. Luni, Mao a fost întrebată dacă poziţia ambasadorului reprezintă poziţia oficială a Chinei.

Fostele state din URSS „nu au statut efectiv în dreptul internaţional pentru că nu există un acord internaţional care să materializeze statutul lor de ţară suverană”, a spus ambasadorul, potrivit Reuters şi AFP.

Afirmaţiile sale au provocat un val de indignare în statele vizate şi au fost calificate drept „inacceptabile” de către şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a declarat că „UE nu poate decât să presupună că aceste declaraţii nu reprezintă poziţia oficială a Chinei”.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a insistat luni că „după prăbuşirea Uniunii Sovietice China a fost una dintre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice cu ţările respective” şi că „după stabilirea de relaţii diplomatice China a aderat mereu la principiul respectului reciproc şi egalităţii pentru dezvoltarea de relaţii bilaterale de prietenie şi cooperare”.

Franța respinge declaraţiile ambasadorului chinez care a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă