China raportează un nou record zilnic de cazuri COVID-19 pe fundalul extinderii protestelor faţă de restricţiile sanitare. S-a strigat pentru prima dată "Jos comunismul" şi s-a cerut demisia preşedintelui

Demonstraţiile chinezilor împotriva politicii zero Covid se transformă în manifestaţii împotriva regimului comunist de la Beijing. După protestele din ultimele zile, aseară s-a strigat pentru prima oară „Jos comunismul”, iar manifestanţii i-au cerut preşedintelui Xi Jinping demisia.

28 Noiembrie 2022, 11:30 (actualizat 28 Noiembrie 2022, 19:26) Știrile TVR |

Bilanţul din ziua precedentă a fost de 39.791 de cazuri noi - 3.709 simptomatice şi 36.082 asimptomatice, întrucât China contorizează separat cele două tipuri de îmbolnăviri.

Excluzând infecţiile importate, China a raportat 40.052 de noi cazuri cu transmitere locală, dintre care 3.748 au fost simptomatice şi 36.304 asimptomatice, un bilanţ mai mare decât cele 39.506 de cazuri înregistrate în ziua precedentă.

Nu au fost înregistrate decese, spre deosebire de ziua anterioară când a fost înregistrat un deces, bilanţul victimelor de la debutul pandemiei fiind de 5.233. Până pe 27 noiembrie, în China continentală au fost confirmate 311.624 de cazuri simptomatice.

Numărul ridicat al infectărilor survine pe fundalul ciocnirilor produse duminică noapte între sute de demonstranţi şi poliţia din Shanghai, după ce protestele faţă de restricţiile stricte împotriva COVID-19 s-au extins în mai multe oraşe din ţară.

Metropolele Guangzhou şi Chongqing, unde s-au înregistrat mii de cazuri de COVID-19, depun eforturi pentru a ţine focarele sub control, în timp ce sute de infectări au fost raportate în mai multe oraşe de pe teritoriul ţării, duminică.

În capitala chineză, Beijing, au fost raportate duminică 840 de cazuri simptomatice şi 3.048 asimptomatice, în comparaţie cu 747 simptomatice şi 3.560 asimptomatice înregistrate în ziua precedentă, potrivit datelor autorităţilor locale.

Metropola financiară Shanghai a raportat 16 cazuri simptomatice şi 128 de cazuri asimptomatice, în comparaţie cu 11 cazuri simptomatice şi 119 cazuri asimptomatice în ziua precedentă, potrivit autorităţilor locale.

Guangzhou, un oraşul situat în sudul ţării şi cu o populaţie de aproape 19 milioane de persoane, a raportat 199 de cazuri noi cu transmitere locală simptomatice şi 7.166 de cazuri asimptomatice, în comparaţie cu 146 de cazuri simptomatice şi 7.266 de cazuri asimptomatice cu o zi înainte, au spus autorităţile locale.

Chongqing a raportat 238 de noi infectări COVID-19 simptomatice cu transmitere locală şi 9.447 de cazuri asimptomatice, în comparaţie cu 194 simptomatice şi 8.667 de cazuri asimptomatice în ziua precedentă, au spus autorităţile guvernamentale.

După manifestaţia paşnică de la Shanghai, unde cei mai mulţi participanţi au fost tineri, autorităţile au dat ordin  ca orice demonstraţie să fie oprită şi forţele de ordine au trecut la arestări.

Demonstraţiile s-au extins în mai toate oraşele mari ale Chinei.

În centrele universitare de la Beijing sute de tineri au ieşit în strada într-o manifestaţie fără precedent de sfidare a măsurilor stricte şi din ce în ce mai costisitoare din politica zero Covid a ţării.

La Beijing, studenţii au ieşit în strada ţinând în mână coli albe ca să evite astfel arestarea pentru diverse lozinci; exact ca acum doi ani, în Hong Kong când activiştii au folosit foi albe ca să protesteze fără a fi sancţionaţi prin legea securităţii naţionale adoptate după protestele masive din regiunea autonomă.

Acum, foaia albă pare să devină simbolul acestei mişcări fără precedent în istoria recentă a Chinei.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI