China: Mii de mesaje pe contul de Weibo al regretatului medic Li Wenliang, la doi ani de când a dezvăluit apariţia COVID-19

Li Wenliang
Li Wenliang
30 decembrie 2021, 09:16

La 30 decembrie 2019, Li Wenliang, oftalmolog la un spital din Wuhan, acolo unde a fost detectat prima dată virusul Sars-CoV-2, a văzut un raport medical care arăta potenţiale cazuri de infectare cu coronavirus SARS confirmate în oraş, şi a scris despre asta într-o postare pe contul său de Weibo la 31 ianuarie 2020.

La începutul lunii ianuarie 2020, după ce informaţia privind ‘cazurile de SARS’ a fost distribuită pe un grup de WeChat, Li Wenliang a fost atenţionat de poliţie, conform aceleiaşi postări de pe Weibo.

La 12 ianuarie, a ajuns la spital, infectat cu virusul care produce boala COVID-19, şi a murit la 7 februarie 2020.

Moartea sa a dus la un val de regrete pe reţelele de socializare într-un moment în care oamenii erau la capătul răbdării în privinţa virusului, iar autorităţile erau criticate din cauza percepţiei că nu dau dovadă de transparenţă şi a abordării dure faţă de cei care fac dezvăluiri, aşa cum a fost Li Wenliang.

De atunci, încrederea faţă de reacţia Chinei la pandemie a crescut, însă oamenii au continuat să îi scrie medicului online, în special în zile comemorative, cum s-a întâmplat şi joi, notează Reuters.

Oamenii au scris că nu îl vor uita niciodată sau au postat mesaje de mulţumire.

Fang Kecheng, de la Universitatea Chineză din Hong Kong, a declarat că microblogul lui Li Wenliang de pe reţeaua Weibo a devenit un loc unde oamenii îşi exprimă sentimente pe care nu se simt confortabili să le manifeste în altă parte.

„Astfel de locuri unde se pot exprima opinii anonime sunt necesare în orice societate, dar în special în China de astăzi”, a declarat cercetătorul, specializat în comunicare.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă