China insistă pentru „reunificarea” cu Taiwan

16 octombrie 2022, 10:15

China va încerca să reunifice Taiwanul pe cale paşnică, dar nu va ”renunţa niciodată la folosirea forţei” dacă va fi necesar, a declarat preşedintele Xi Jinping duminică, în timpul unui discurs la congresul Partidului Comunist Chinez (PCC) care se desfăşoară la Beijing, transmit AFP şi Reuters.

”Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică (a Taiwanului), dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare”. ”Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez însuşi şi (trebuie) să fie rezolvată doar de poporul chinez”. ”Reunificarea ţării trebuie să fie şi va fi realizată”, a declarat preşedintele Chinei, condamnând orice „separatism şi interferenţă” străină în această chestiune, conform AFP.

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu şi îşi reafirmă în mod regulat intenţia de a reunifica insula, în ciuda obiecţiilor puternice ale guvernului de la Taipei, care respinge revendicările de suveranitate şi spune că doar poporul insulei are dreptul de a-şi decide viitorul, scrie Reuters.

Tensiunile au crescut dramatic în august, după ce China a organizat manevre de război în apropierea Taiwanului, în urma vizitei la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Aceste activităţi militare au continuat, deşi într-un ritm redus.

Luni, în discursul său de ziua naţională, preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că războiul între Taiwan şi China ”nu este absolut deloc o opţiune” şi şi-a reiterat disponibilitatea de a discuta cu Beijingul.

China refuză să vorbească cu Tsai, considerând-o o separatistă.

Beijingul a oferit Taiwanului un model de autonomie de tipul „o ţară, două sisteme”, aceeaşi formulă pe care o foloseşte şi pentru Hong Kong. Însă toate partidele politice principale din Taiwan au respins această propunere, iar aceasta nu are aproape niciun sprijin public, potrivit sondajelor de opinie.

Referindu-se la Hong Kong, Xi Jinping a lăudat, în discursul său de duminică, tranziţia acestui teritoriu „de la haos la guvernare” de la impunerea în 2020 a unei legi privind securitatea naţională care a suprimat vocile disidente din teritoriu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă