China ia în considerare triplarea numărului de focoase nucleare la 900 până în 2035. Planul ar fi fost deja aprobat de preşedintele Xi Jinping

Rachete nucleare China
Rachete nucleare China
11 februarie 2023, 13:53

Planul, întocmit de Armata de Eliberare a Poporului, a fost deja aprobat de preşedintele Xi Jinping, comandantul suprem al armatei, care este dornic să intensifice capacitatea de descurajare a Beijingului faţă de Washington, potrivit surselor chineze.

În contextul în care Partidul Comunist a întărit capacităţile militare ale Chinei, SUA au declarat anul trecut că Beijingul este pe cale să-şi sporească numărul de focoase nucleare la 1.500 până în 2035, când vizează să încheie procesul de modernizare a armatei sale.

Unii experţi străini avertizează că, dacă China îşi îndeplineşte obiectivul de a-şi moderniza armata, naţiunea asiatică ar putea renunţa la politica sa de a nu folosi prima armele nucleare.

În noiembrie 2022, conducerea armatei chineze a reafirmat importanţa capacităţilor letale, constatând că puternica disuasiune nucleară de care dispune Rusia a împiedicat o confruntare directă între NATO şi Moscova, în pofida agresiunii acesteia asupra Ucrainei, au declarat aceleași surse.

Numărul focoaselor nucleare deţinute de China ar urma să crească la 550 în 2027, când forţele armate ale ţării sărbătoresc 100 de ani de la înfiinţare, şi la 900 în 2035.

La nivel mondial, Rusia deţine 5.977 focoase nucleare, iar SUA dispune de 5.428, potrivit estimărilor Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), din Stockholm.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă