China condamnă decizia Marii Britanii privind Huawei şi ameninţă cu măsuri similare

China condamnă decizia Marii Britanii privind Huawei
China condamnă decizia Marii Britanii privind Huawei
15 iulie 2020, 17:25

„Partea britanică a folosit pretextul unor riscuri inexistente pentru a coopera cu Statele Unite, încălcând angajamentele relevante asumate de Marea Britanie. Orice decizii şi acţiuni au costuri”, a avertizat, la rândul său, Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Guvernul Boris Johnson a decis marţi interzicerea, începând din 31 decembrie, a achiziţionării unor noi echipamente de la compania de telecomunicaţii chineză Huawei pentru infrastructura 5G, potrivit cotidianului Financial Times.

Decizia a fost luată de Consiliul guvernamental pentru Siguranţa Naţională.

În plus, actualele echipamente fabricate de Huawei vor trebui eliminate din sistemul de telecomunicaţii 5G până în 2027.

Cu câteva ore înainte de anunţarea deciziei, John Browne, preşedintele filialei britanice a companiei Huawei, a demisionat.

Consiliul Guvernamental pentru Siguranţa Naţională a concluzionat că noile sancţiuni americane contra Huawei, introduse în luna mai, implică faptul că echipamentele companiei nu mai pot fi considerate de încredere pentru noua infrastructură de telecomunicaţii a Marii Britanii.

Decizia Londrei reprezintă o victorie strategică pentru preşedintele SUA, Donald Trump, care a cerut insistent Guvernului Boris Johnson excluderea Huawei din sistemul de telecomunicaţii britanic, invocând raţiuni de securitate.

„Am convins multe ţări – eu singur am făcut acest lucru în cea mai mare parte – să nu utilizeze echipamente Huawei, deoarece credem că prezintă riscuri de securitate”, a reacţionat Donald Trump.

Administraţia Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale.

Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar. Administraţia Donald Trump a avertizat că ar putea revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate.

Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relaţiilor cu instituţiile guvernamentale din China.

Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activităţi de spionaj. Compania Huawei a respins acuzaţiile.

(sursa: Mediafax)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite