China ar putea impune o blocadă Taiwanului. The Spectator: Planul lui Xi Jinping ar avea un efect devastator asupra lumii

1 august 2022, 12:07

Dacă Xi dorește Taiwanul, atunci aproape sigur va trebui să-l ia cu forța. Deși unii comentatori occidentali susțin că greutățile Rusiei în Ucraina au făcut o invazie mai puțin probabilă, nu există dovezi care să susțină o schimbare a politicii la Beijing.

Chiar dacă armata taiwaneză este slab antrenată și echipată cu tancuri și avioane de acum o jumătate de secol, trei sferturi dintre cetățenii săi spun că sunt pregătiți să lupte pentru a menține insula liberă de dominația continentală. În plus, retorica recentă a indicat că atât Japonia, cât și SUA vor interveni dacă ar avea loc o invazie. În acest scenariu, Armata Populară de Eliberare (PLA) ar suporta un cost mare dacă ar lansa o invazie la scară largă peste strâmtoarea Taiwan, potrivit The Spectator.

Există, totuși, o altă modalitate de a înrobi Taiwanul, una inspirată de cel mai faimos filosof militar al Chinei. Sun Tzu, care este încă citit pe scară largă de liderii PLA azi, a afirmat că „arta supremă a războiului este de a supune inamicul fără a lupta”, și poate fi exact ceea ce Beijingul plănuiește prin intermediul unei blocade navale și aeriene.

O blocadă impusă Taiwanului ar împușca mai mulți iepuri dintr-un foc. Insula ar fi izolată de transporturile de arme din Vest, iar toate importurile și exporturile sale ar fi supuse controlului și potențialelor sancțiuni din partea Beijingului. Acest lucru ar îngenunchea economia teritoriului și ar face mult mai dificilă lupta împotriva PLA. Partidul Comunist Chinez ar spera astfel că populația ar fi determinată să accepte inevitabilul reunificării sub promisiunea goală a „O țară, două sisteme”.

China are cu siguranță resursele pentru a putea efectua o astfel de blocadă, cu peste 350 de nave navale, 130 de vase ale pazei de coastă și alte sute de ambarcațiuni din miliția marină, plus presupuse bărci de pescuit care au fost folosite de nenumărate ori pentru acțiuni agresive de zonă gri în Marea Chinei de Sud, notează The Spectator. O forță de această dimensiune ar fi capabilă să pună în carantină porturile Taiwanului, chiar dacă marina mică și învechită din Taiwan ar riposta.

Se așteaptă ca America și Japonia să respingă blocada. Dar și Beijingul a anticipat acest lucru și stabilește un caz juridic internațional pentru acțiunile sale. În ianuarie 2021, China a adoptat Legea Gărzii de Coastă, care îi conferă Gărzii de Coastă puterea de a lua „toate măsurile necesare, inclusiv utilizarea armelor”, pentru a proteja suveranitatea Chinei. Important este că aceste puteri sunt permise în „apele aflate sub jurisdicția Republicii Populare Chineze”. Până de curând se presupunea că noua lege avea ca scop protejarea ambițiilor Beijingului în Marea Chinei de Sud. Însă, luna trecută, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că strâmtoarea Taiwan nu este în ape internaționale, ci în „apele interne ale Chinei, marea teritorială, zona învecinată și zona economică exclusivă – în această ordine”. Deși declarația nu a fost o revendicare a tuturor apelor din jurul Taiwanului, acum că s-a creat precedentul, Beijingul este la un pas de a putea face acest lucru.

China dorește să arate că orice acțiune pe care o ia asupra Taiwanului este în limitele legii din două motive. În primul rând, vrea să neutralizeze sprijinul internațional pentru planurile occidentale de intervenție, ceea ce va fi mult mai ușor dacă poate argumenta că ceea ce face este o carantinare legală a propriilor ape. Ca atare, dacă SUA, Japonia sau orice aliat ar încerca să spargă blocada cu forța, atunci ar fi de așteptat ca China să condamne agresiunea „imperialistă” pentru a apela la sentimentele anti-occidentale din întreaga lume, scrie The Spectator.

În al doilea rând, Beijingul se înfățișează acum drept campionul unei noi ordini mondiale și dorește să fie văzut ca susținător al regulilor internaționale revizuite, pentru a-și consolida legitimitatea (chiar dacă scrie el însuși regulile). Cu două treimi din lume fie nealiniată, fie de partea Rusiei în privința războiului din Ucraina, există un număr considerabil de membri pentru o ordine condusă de China.

Consecințele oricărei mișcări a Chinei asupra Taiwanului ar fi devastatoare pentru lume, având în vedere centralitatea insulei pentru industria mondială a microcipurilor – o singură firmă, TSMC, are o cotă globală de producție de peste 50%. Eforturile Washingtonului de a construi o industrie rivală de cipuri au fost blocate din cauza îngrijorării legate de finanțare și, prin urmare, este greu de văzut cum s-ar putea rupe stăpânirea Taiwanului asupra producției.

Dacă o blocadă navală i-ar da Beijingului controlul asupra exportului industriei de semiconductori, atunci liderii occidentali s-ar ploconi în fața Chinei pentru a-și menține economiile. The Spectator mai scrie că folosirea gazului de către Rusia pentru a atenua opoziția vestică față de acțiunile sale din Ucraina ar fi redusă de capacitatea Chinei de a ține lumea prizonieră prin controlul cipurilor din Taiwan.

Washington și aliații săi trebuie să înceapă să joace un joc mai inteligent când vine vorba de China și ambițiile sale asupra Taiwanului, altfel insula va fi pierdută și, odată cu ea, credibilitatea Americii ca țară care poate opri marșul dominator al Chinei, conchide The Spectator.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă