China anunţă o creştere de 7 la sută a bugetului armatei. Are al doilea buget militar din lume, după SUA

5 martie 2017, 12:23

Anunţul Chinei a venit la câteva zile după cel  al preşedintelui Donald Trump referitor la majorarea bugetului armatei americane cu 10 procente în acest an. Cele două superputeri îşi urmăresc cu atenţie mişcările strategice, iar unii analişti consideră că Beijingul adoptă o politică prudentă pe linia militară, până se va clarifica în privinţa noii politici americane în regiune.

China are al doilea buget militar ca mărime din lume, aproximativ 150 de miliarde de dolari şi prima armată ca efective –  2 milioane de oameni. Unii generali chinezi consideră insuficientă creşterea anunţată şi vor 12 procente ca să facă faţă noilor provocări de securitate determinate de incertitudinea politicii SUA.

Deşi Beijingul şi-a mărit de zece ori bugetul pentru apărare în ultimul deceniu, se află mult în spatele SUA. Aceste elemente sunt analizate cu atenţie de vecinii asiatici, în special din cauza afirmării unor pretenţii teritoriale în Marea Chinei de Sud. Beijingul a avertizat Washingtonul să nu încerce să conteste suveranitatea sa în Marea Chinei de Sud. Forţele navale americane au trimis în zonă un portavion pentru misiuni de rutină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite