China amenință SUA cu măsuri ferme în cazul în care Nancy Pelosi va vizita Taiwan

Foto: Flickr
Foto: Flickr
7 aprilie 2022, 14:03

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat reporterilor că Beijingul se opune ferm tuturor formelor de interacțiuni oficiale dintre Statele Unite și Taiwan, precizând Washingtonul ar trebui să anuleze călătoria.

„Dacă Statele Unite vor insista să meargă până la capăt, China va lua măsuri puternice ca răspuns pentru a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială. Toate posibilele consecințe care decurg din aceasta vor fi suportate deplin de partea americană”, a precizat oficialul chinez, fără a oferi detalii.

Vizita nu a fost deocamdată confirmată de cabinetul lui Nancy Pelosi și nici de guvernul Taiwanului.

Ultima dată când un președinte al Camerei Reprezentanților a vizitat Taiwan a fost în 1997, când Newt Gingrich s-a întâlnit cu președintele de atunci Lee Teng-hui.

Guvernul SUA a aprobat vânzarea către Taiwan a unor echipamente şi servicii de formare în valoare de până la 95 de milioane de dolari pentru întreţinerea sistemului de apărare antiaeriană Patriot al insulei asiatice, a anunţat marţi Pentagonul.

„Această vânzare va ajuta la menţinerea densităţii rachetelor (…) şi va asigura pregătirea pentru operaţiuni aeriene”, a explicat într-un comunicat Agenţia pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii, o entitate a Departamentului american al Apărării.

Pentagonul a precizat că echipamentul şi formarea oferite vor acţiona ca un factor de „descurajare împotriva ameninţărilor regionale şi pentru a întări apărarea teritoriului”.

Ministerul de Externe din Taiwan a salutat anunţul, subliniind într-un comunicat separat că această vânzare îl va ajuta să se protejeze împotriva „expansiunii şi provocărilor militare continue ale Beijingului”.

Insula „Taiwan trebuie să-şi demonstreze pe deplin hotărârea fermă de a se apăra. Guvernul nostru va continua să-şi consolideze sistemele de apărare şi capacităţile de luptă asimetrice”, a transmis ministerul.

Tranzacţia ar trebui finalizată în termen de o lună, a estimat ministerul taiwanez.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă