China amenință și Marea Britanie: Vor fi ”consecințele grave”, în cazul în care parlamentarii vor urma exemplul lui Nancy Pelosi și vor vizita Taiwanul

Ambasadorul Chinei Zheng Zeguang în Regatul Unit
Ambasadorul Chinei Zheng Zeguang în Regatul Unit
3 august 2022, 15:50

Ambasadorul Zheng Zeguang, vorbind marți la o conferință de presă la Londra, le-a spus politicienilor „să nu subestimeze sensibilitatea extremă a problemei Taiwanului și să nu „daneze pe tonul SUA” vizitând insula.

Zheng a făcut declarațiile după ce Pelosi, președintele Camerei SUA, a devenit cel mai înalt politician american care a vizitat Taiwan în ultimii 25 de ani, când a ajuns ieri pe insulă, relatează Daily Mail.

Vizita a provocat furie din partea Beijingului, care a lansat o uriașă desfășurare de război ca răspuns, înconjurând practic Taiwanul, care va fi blocat efectiv timp de câteva zile.

Comentariile lui Zheng vin, de asemenea, pe fondul zvonurilor că reprezentați din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor, din Marea Britanie, plănuiesc o vizită la sfârșitul acestui an.

Miniștrii ar putea merge pe insula – care se consideră independentă, dar pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă – în noiembrie sau decembrie, a scris The Guardian.

Comisia nu a confirmat dacă vizita va avea loc sau nu.

Relațiile dintre Marea Britanie și China sunt într-un punct foarte scăzut, după ce s-au ”ciocnit” în Hong Kong – o altă regiune în care Beijingul exercită presiuni.

Marea Britanie a controlat Hong Kong din 1839 până în 1997, când teritoriul a fost predat pașnic înapoi Chinei în baza unui acord „o țară, două sisteme”. Însemna că Hong Kong-ul va fi oficial parte a Chinei, dar se va guverna de sine stătător, în temeiul unui sistem juridic separat.

Dar în 2020, după ani în care a anulat protestele pro-democrație, Beijingul a reușit să impună o lege amplă de securitate, care a adus Hong Kong-ul sub controlul său. Marea Britanie a protestat și a oferit vize oricui dorea să fugă din țară și să vină în Marea Britanie – înfuriind Beijingul.

Liz Truss și Rishi Sunak, care se luptă pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în funcția de prim-ministru, au adoptat, de asemenea, o linie dură cu privire la China.

Sunak a calificat recent țara „cea mai mare amenințare la adresa Marii Britanii și a securității și prosperității lumii din acest secol”, în timp ce s-a angajat să interzică Institutul Confucius – o instituție de învățământ acuzată de propagandă de stat – din universități.

Între timp, Truss are un istoric în a vorbi împotriva abuzurilor Chinei împotriva drepturilor omului, în calitate de secretar de externe, și s-a aliat cu conservatorii care au o istorie de a ataca Beijingul, cum ar fi Iain Duncan Smith.

Zheng a făcut mai multe comentarii astăzi, îndemnând ambii candidați să „fie realiști” cu privire la fundamentele relațiilor bilaterale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite