China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un ”punct de rupere”

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
9 martie 2022, 13:35

Reprezentantul diplomaţiei chineze a cerut SUA să ia în serios preocupările Chinei şi să evite să aducă atingere drepturilor sau intereselor acesteia în ceea ce priveşte gestionarea crizei ucrainene şi a relaţiilor sale cu Rusia.

China „se opune sancţiunilor unilaterale” pentru că acestea „nu aduc pace şi securitate”, ci mai degrabă „dificultăţi economice grave locuitorilor din ţările vizate”, a afirmat Zhao Lijian, citat de EFE.

Sancţiunile „intensifică confruntarea” şi „duc la un scenariu în care toată lumea pierde”, a opinat acelaşi purtător de cuvânt, referindu-se la embargoul instituit la petrol şi gazele ruseşti de către SUA ca represalii la ofensiva rusă în Ucraina.

China şi Rusia „au menţinut dintotdeauna o cooperare solidă în domeniul energetic” şi „vor continua această cooperare comercială care include gaze şi petrol”, a explicat Zhao, adăugând că schimburile vor avea loc într-un spirit de „respect reciproc, beneficiu mutual şi pe bază de egalitate”.

Potrivit datelor oficiale publicate de Administraţia vamală chineză, în 2021 comerţul cu Rusia s-a ridicat la o cifră record de aproape 147.000 milioane de dolari, cu un sold comercial favorabil Moscovei de 11.757 milioane de dolari.

Aceste cifre relevă o creştere a comerţului bilateral de 35,8% faţă de 2020.

Crucea Roşie din China va dona un ajutor umanitar în valoare de 5 milioane de yuani (792.000 de dolari/ 722.000 de euro) Crucii Roşii din Ucraina, a adăugat diplomatul chinez.

De la declanşarea conflictului în Ucraina, China şi-a menţinut opoziţia faţă de sancţiuni, argumentând că „nu sunt eficiente în rezolvarea problemelor”, a explicat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt şi asistenta ministrului chinez de externe Wang Yi.

În convorbirile cu lideri occidentali, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a susţinut această poziţie: „China se opune sancţiunilor unilaterale care nu au nicio bază în dreptul internaţional”, având în vedere că „nu vor rezolva probleme, ci vor crea altele noi”, a declarat el.

Până în prezent, China, prin vocea diplomaţilor săi, a evitat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina, pe care nu le-a calificat drept „invazie”, insistând în acelaşi timp atât asupra „respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, cât şi asupra atenţiei ce trebuie acordată „cererilor legitime de securitate” ale Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite