China a anunțat vineri noi contramăsuri împotriva Washingtonului, ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi, în Taiwan

China a anunțat vineri noi contramăsuri împotriva Washingtonului
China a anunțat vineri noi contramăsuri împotriva Washingtonului
5 august 2022, 15:56

Măsurile includ anularea viitoarelor apeluri telefonice și întâlniri între liderii apărării chinezi și americani, pentru care nu fuseseră anunțate date viitoare, și anularea întâlnirilor navale anuale în cadrul mecanismului de consultare maritimă militară China-SUA, relatează CNN.

China a suspendat, de asemenea, cooperarea în ceea ce privește repatrierea imigranților ilegali, asistența juridică în materie penală și combaterea crimelor transnaționale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, într-un briefing.

A fost suspendată cooperarea antidrog cu SUA, care a fost deja tensionată în ultimii ani. SUA au dat vina pe China pentru că nu a reușit să oprească opioidele sintetice să ajungă în SUA, deoarece atât Beijingul, cât și Washingtonul nu sunt de acord cu privire la modul de contracarare a problemei.

Ministerul de Externe al Chinei a mai spus că va suspenda discuțiile privind schimbările climatice, un domeniu major de cooperare, în ciuda escaladării tensiunilor din ultimii ani.

Mișcările vin după ce Beijingul a anunțat că o va sancționa pe Pelosi și familia ei, imediat, pentru vizita în Taiwan, pe măsură ce a intensificat exercițiile militare și incursiunile cu avioane de război în jurul insulei.

Vineri, mai devreme, Ministerul de Externe al Chinei a condamnat-o pe Pelosi pentru ceea ce a descris ca fiind „acțiunile sale vicioase și provocatoare”, spunând că vizita ei în Taiwan echivalează cu „amestecarea serioasă în afacerile interne ale Chinei”.

Reacție la Washington

De cealaltă parte, ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului.

Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protesta faţă de măsurile ”provocatoare” adoptate de Beijing împotriva Taiwanului – referire la respectivele manevre militare – şi a reitera Beijingului că Statele Unite nu doresc o criză în regiune, consemnează agenţia EFE.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacţie a Chinei drept ”iresponsabilă şi contrară” obiectivului Beijingului de ”a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite