China, acuzată că are o politică agresivă față de vecini

China are o atitudine tot mai agresivă faţă de vecinii săi, este de părere sercretarul american al Apărării. Regimul comunist de la Beijing a anunţat că orice tentativă a Statelor Unite de a susţine independenţa Taiwanului va duce la declanşarea unui război. China consideră Taiwanul parte a teritoriului său, în timp ce Statele Unite apără acestă republică faţă de ameninţările Beijingului. Tensiunile acumulate în regiunile vecine Chinei au determinat şI Australia să reia acordul militar pentru livrarea a 12 submarine din Franţa.

11 Iunie 2022, 20:02 Știrile TVR |

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a stat faţă în faţă cu ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, cu ocazia celui de al 19-lea summit dedicat apărării din Asia, desfăşurat în Singapore. Cei doi oficiali şI-au declarat hotărârea de a întări încrederea reciprocă şi să administreze atent diferendele dintre armatele ţărilor lor. Presa americană subliniază însă că, deşi oficialii celor două state au promis să nu transforme diferendele în confruntare armată, situaţia este tot mai tensionată din cauza politicii agresive a Beijingului. Mai ales că Statele Unite au anunţat că vor vinde arme Taiwanului.

LLOYD AUSTIN, secretarul american al apărării: "De asemenea, vom fi alături de prietenii noştri care îşi susţin drepturile. Este deosebit de important, în condiţiile în care RPC (n.red. Republica Populară Chineză) adoptă o abordare mai coercitivă şi mai agresivă faţă de pretenţiile sale teritoriale. În Marea Chinei de Est, RPC îşi extinde flota de pescuit şi stârneşte tensiuni cu vecinii săi. În Marea Chinei de Sud, RPC foloseşte avanposturi pe insule artificiale pline de arme sofisticate pentru a promova pretenţiile sale maritime ilegale."

În acest timp, Australia şi Franţa au ajuns la un acord pentru vânzarea submarinelor de producţie franceză. Decizia a fost luată de noul guvern de la Canberra, după ce vechiul executiv australian a anulat acordul militar cu Franţa şi a declanşat furia oficialilor de la Paris. Înţelegerea dintre Australia şi Franţa pentru livrarea a 12 submarine convenţionale reprezintă o piesă-cheie în strategia autorităţilor de la Canberra de a dejuca provocările Chinei în regiune.

Australia va plăti o despăgubire importantă pentru anularea iniţială a acordului militar care se ridică la 56 de miliarde de euro.

ANTHONY ALBANESE, premierul Australiei: "Australia va plăti Grupului Naval 555 de milioane de euro, care reprezintă aproximativ 830 de milioane de dolari australieni. S-a ajuns la o înţelegere corectă şi echitabilă."

Fostul guvern australian a anulat contractul cu Franţa şi a optat pentru o înţelegere privind livrarea submarinelor cu Statele Unite şi Marea Britanie, o decizie care a declanşat o criză diplomatică fără precedent între cele două ţări. În cazul în care acordul nu era reluat, Australia ar fi trebuit să plătească daune de 3,4 miliarde de euro companiei franceze care a preluat comanda pentru submarine.

VEZI ȘI Şeful Pentagonului denunţă activitatea militară ''destabilizatoare'' a Beijingului în apropierea Taiwanului

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI