Chișinău: Referendumul iniţiat de președintele Igor Dodon a fost declarat neconstituțional

27 iulie 2017, 15:42

Cetățenii Republicii Moldova urmau să fie chemați la urne la 24 septembrie, pentru a răspunde la patru întrebări: 1. Dacă vor ca lega ce pune miliardul dispărut din bănci pe seama cetățenilor să fie anulată, 2. Dacă vor introducerea în școli a disciplinei  Istoria Moldovei, 3. Dacă vor reducerea numărului deputaților de la 101 la 71 și 4. Dacă vor să-i ofere șefului statului competențe suplimentare pentru a dizolva Parlamentul.

Președintele Republicii Moldova spera ca prin această consultare să obțină prerogative suplimentare, inclusiv dreptul de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate.

Curtea Constituțională a anunțat că inițiativa lui Igor Dodon depăşeşte împuternicirile șefului statului. Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, Dodon susține că decizia ar fi fost adoptată prin acrobații juridice, făcute, probabil, la sugestia guvernării. Scrie și despre faptul că unii membri ai Curții sunt cetățeni români, panicați de efectele sociale ale scrutinului. Igor Dodon nu exclude acțiuni în masă pe 24 septembrie, pentru susținerea inițiativei sale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite