Charles al III-lea. Încoronarea | Povestea contesei Claudia Rhedey, stră-stră-străbunica monarhului britanic

2 mai 2023, 18:49

Povestea începe în castelul din orăşelul Sângeorgiu de Pădure, din Transilvania, unde s-a născut stră-străbunica sa, o contesă de origine maghiară, Claudia Rhedey.

A fost unicul copil supravieţuitor din cei trei ai contelui Rhedey Laszlo şi al baronesei Inczedy Agnes, care au locuit în castelul din Transilvania.

Gaspar Peter, ghid turistic, castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure: La 17 ani, când era la Cluj, s-a îmbolnăvit foarte tare de anemie şi se părea că nu o sa reziste. Părinţii au decis să o ducă la Viena, unde erau cei mai buni doctori la acea vreme, ca să-și restabilească sănătatea precară. Medicii din Viena i-au prescris plimbări călare. Şi în timpul unei plimbări călare a observat un bărbat foarte interesat, aşa scrie şi în jurnalul ei, pe numele lui Alexandre Wurttemberg, care a vrăjit-o! Nu a mai existat nimeni altcineva după ce l-a întâlnit pe Alexander, nu a mai avut ochi pentru nimeni!

Ducele Alexander de Württemberg a fost nepotul regelui Frederic I al Regatului Wurttemberg, şi pentru el a fost dragoste la prima vedere.

S-au căsătorit în 2 mai 1835, la Viena, şi au locuit la Graz şi în castelul din Transilvania.

Gaspar Peter: Împlineşte vârsta de 29 de ani, aici în Sângiorgiu. Alexander a fost aici în 17 septembrie, după care trebuie să plece la Petau, care este pe actualul teritoriu al Sloveniei, este un exerciţiu militar şi, după cum am spus, nu puteau să stea unul fără celălalt, ea decide să plece la el.

Pe drum caleaşca s-a răsturnat, dar şi-a continuat drumul până la soţul ei, unde a pierdut sarcina. După 8 zile, pe 1 octombrie 1841, a murit.

Gaspar Peter: Îi scoate inima din piept, o îmbălsămează, o pune într-o cutie de aur pe care o ține în permanență cu el, trăiește cu 44 de ani mai mult decât soția, nu se recăsătorește niciodată, ține doliu până la sfârşitul vieții.

Contesa Claudia Rhedey a murit la 29 de ani, nu a apucat să-și vadă copiii crescând.

Gaspar Peter: Din căsătoria lor se nasc trei copiii, 2 fete, Claudia şi Amalia, şi un băiat, Franz, care o ia de nevastă pe prinţesa Maria de Cambridge, iar fiica lor cea mare, Mary de Tech, Victoria, a devenit soţia Regelui George al V-lea al Angliei şi astfel există legătura între Sângeorgiu de Pădure şi Marea Britanie. Fiul celor doi a fost Regele George al VI-lea, regele bâlbâit despre care s-a făcut şi filmul “Discursul Regelui”, el devine rege doar pentru că fratele mai mare Eduard abdică, iar soţia lui a fost Elisabeth Bowes-Lyon, cea care a trăit peste 100 de ani, și fiica lor cea mare este actuala Regină Elisabeta, al cărei soț a fost Prințul Philip.

Regina Marry a Marii Britanii știa că rădăcinile ei sunt din Transilvania. În 1905 şi mai apoi în 1935, a trimis două plăcuţe şi 200 de lire sterline pentru restaurarea bisericii de la Sângeorgiu de Pădure, confirmând că acolo este înmormântată bunica ei.

Gaspar Peter: Sub noi, este cosciugul ei. La bisericile vechi, dedesupt se afla o altă biserică veche, o criptă, dar la care este zidită intrarea, nu se mai poate intra, din 1935. Și în ’35 s-a deschis cu o singură ocazie, când a fost aici ambasadorul Marii Britanii şi apoi s-a zidit la loc. Claudia nu a fost vizitată de prea multă lume! I s-a văzut coşciugul. Este un coşciug din plumb, are o fereastră prin care se vede, se pare că este îmbălsămată.

Regele Charles a cercetat şi el povestea, dar a mai făcut o descoperire surprinzătoare.

Genealogiști britanici au descoperit că stră-stră-străbunica Regelui Charles al III-lea, Contesa Claudia Rhedey este descendentă a domnitorului Vlad Țepeș, iar înrudirea s-a făcut prin fii lui Ţepeș şi fratele vitreg. Copiii şi nepoţii acestora au făcut căsătorii succesive cu nobili maghiari sau cu români maghiarizaţi.

În 2008, Regele Charles al III-lea a fost la Sângeorgiu de Pădure şi s-a recules la mormântul stră-stră-străbunicii sale. La încoronare, Regina Camilla va purta coroana Reginei Mary, nepoata contesei din Transilvania.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite