Charles al III-lea, cel mai în vârstă monarh care ajunge pe tron

9 septembrie 2022, 00:35

Charles Philip Arthur George, cunoscut drept Prințul Charles, Prinț de Wales, este fiul Reginei Elisabeta a II-a și al Prințului consort Philip.

S-a născut pe 14 noiembrie 1948, la Palatul Buckingham. A venit pe lume la ora 21 și 14 minute, iar vestea nașterii sale a fost făcută publică printr-un comunicat oficial, aproape de miezul nopții.

O lună mai târziu, prințul a fost botezat în Sala de muzică a Palatului Buckingham. În momentul nașterii lui Charles, rege era bunicul său, George al VI-lea, iar Elisabeta era prințesă moștenitoare.

Elisabeta a fost proclamată regină pe 6 februarie 1952, odată cu decesul Regelui George, astfel că Prințul Charles a devenit, automat, prinț moștenitor la nici patru ani.

În calitate de moștenitor, el a preluat printre altele titlul de duce de Cornwall.

Charles a participat la ceremonia de încoronare a mamei sale, la Westminster Abbey, pe 2 iunie 1953, și a stat între bunica sa, Elisabeta, văduva fostului Rege George, și mătușa sa, Prințesa Margaret.

La vârsta de 8 ani, micul prinț a mers la școală, în vestul Londrei, în loc să studieze cu un profesor chiar la Palatul Buckingham.

Charles, desemnat Prinț de Wales în 1969

Un moment important pentru Charles a fost desemnarea sa oficială ca Prinț de Wales, pe 1 iulie 1969, într-o ceremonie desfășurată în Țara Galilor.

De asemenea, în 1970, el a devenit membru al Camerei Lorzilor.

Prințul s-a instruit ca pilot în Forțele Regale și a urmat cariera militară a tatălui său ca ofițer de marină. În 1974, el a primit atestat de pilot de elicopter militar.

Nunta secolului: căsătoria cu Diana Spencer, în 1981

O figură discretă în tinerețea sa, Prințul Charles a revenit în atenția opiniei publice internaționale în momentul în care s-a căsătorit cu Diana Spencer, pe 29 iulie 1981, la Catedrala Sfântul Paul din Londra.

Ceremonia a fost transmisă în direct la posturile de televiziune din aproape întreaga lume și a fost numită, la vremea respectivă, nunta secolului. Cei doi tineri căsătoriți au devenit repede părinți. Primul lor născut a fost William, pe 21 iunie 1982, iar al doilea băiat, Harry, a venit pe lume în 15 septembrie 1984.

Prințul Charles și Prințesa Diana au călătorit în mai multe țări, că reprezentanți ai Reginei și aparent căsnicia lor era solidă. Totuși, pe 9 decembrie 1992, premierul de atunci al Marii Britanii avea să anunțe în Camera Comunelor că Prințul de Wales și soția sa au decis să se despartă.

A fost o lovitură pentru Casa Regală Britanică, iar căsătoria a fost declarată oficial încheiată pe 28 august 1996. Prințesa Diana a fost considerată în continuare membru al Casei Regale, până la moartea ei, pe 31 iulie 1997.

Prințul Charles a participat la ceremonia funerară, împreună cu copiii lor, William și Harry.

Reluarea relației și căsătoria cu Camilla Parker Bowles

Dispariția Prințesei Diana a readus în atenție relația Prințului Charles cu vechea sa prietenă, Camilla Parker Bowles. În 2005, Prințul Charles s-a căsătorit cu aceasta, care a devenit ducesă de Cornwall, în cadrul unei ceremonii civile la Windsor.

Prințul Charles a continuat să fie o prezență cât mai discretă în viața publică, a participat la diverse ceremonii în Marea Britanie și a călătorit în străinătate ca reprezentant al Reginei.

În 2020, el a fost depistat pozitiv cu Covid, însă nu a avut simptome grave. Prințul Charles s-a ocupat de misiuni caritabile și a fost alături de familia sa la evenimentele fericite, dar și la pierderea tatălui său, Prințul Philip, în aprilie anul trecut.

Prințul Charles a participat la sesiunea deschiderii parlamentului

În luna mai a acestui an, Prințul Charles a oficiat pentru prima dată deschiderea sesiunii Parlamentare, în condițiile în care Regina Elisabeta a fost nevoită să renunțe la prezența în Camera Lorzilor din motive de sănătate.

În iunie anul acesta, Prințul Charles a participat la ceremoniile dedicate împlinirii a 70 de ani de la urcarea pe tron a Reginei Elisabeta a II-a.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă