CFR va investi în panouri fonoabsorbante pentru a reduce poluarea fonică

15 mai 2018, 18:52

Anton Ioan este pensionar. De peste 60 de ani trăiește într-un bloc de lângă triajul CFR din nordul Capitalei. De voie, de nevoie, s-a obișnuit cu „glasul roților de tren”

Am făcut un experiment. Am măsurat nivelul zgomotului cu ajutorul unei aplicații pe telefon.

Cartierul Giulești este foarte aproape de Gara de Nord și de triaj. Atunci când trece trenul, aplicația înregistrează 80 de decibeli, peste limita de confort admisă.

CFR vrea să reducă poluarea fonică în zonele  pe unde trec peste 30.000 de trenuri pe an. Pentru început, vor fi realizate măsurători ale nivelului de zgomot pe cinci tronsoane de cale ferată și în interiorul a 20 de orașe, cu peste 100.000 de locuitori.

„Principalele măsuri sunt montarea de panouri fonoabsorbante. Practic, infrastructura feroviară este îmbunaătățită pornind de la aparatele de cale, de la traverse, de la sistemul de prindere care reduce nivelul de zgomot al materialului rulant” – purtător de cuvânt CFR.

Alte țări europene, cum este Spania, au luat deja măsuri pentru a reduce poluarea fonică.

Dincolo de aceste panouri se află calea ferată. Și materialul special din care sunt făcute reduce zgomotul produs de trecerea trenurilor. Au o înălțime de aproape opt metri și în unele orașe de aici din regiunea Madrid sunt indispensabile pentru ca localnicii să se poată odihni.

În România, măsurătorile pentru realizarea hărților de zgomot încep anul acesta. Panourile fonoabsorbante vor fi montante cel mai devreme în 2020, estimează reprezentanții CFR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite