Calea ferata română se reorganizează. Numărul angajaților va fi redus, iar cele patru companii ale CFR ar putea fi unite într-una singură. Măsura este cerută de sindicate și susținută de autorități pe motiv că astfel s-ar reduce birocrația și s-ar obține economii la buget. Experții avertizează însă că o politică greșită de concedieri este periculoasă, în condițiile în care personalul de execuție din CFR este și așa insuficient.
CFR a funcționat ca o singură companie până în 1998. Atunci a fost divizată în cinci societăți, pe motiv că era ineficientă.
Acum, autoritățile iau în calcul o fuziune. Patru din cinci societăți, câte au mai rămas, sunt pline de datorii.
Înființarea unui holding ar însemna fuziunea dintre o companie profitabilă, CFR S.A., două companii cu pierderi, CFR Marfă și CFR Călători, și una în faliment, Societatea de Turism Feroviar. Totodată, ar presupune apariția unui colos cu peste 40.000 de salariați.
Propunerea este susținut inclusiv de sindicate.
Pentru început, companiile CFR vor fi restructurate. De exemplu, la CFR Marfă, peste 1400 de anagajti, adică o pătrime din total, fac muncă de birou.
Modelul unei holding feroviar este aplicat cu succes în Polonia, Franța și Germania.
În prezent, toate companiile CFR duc lipsă de angajați de execuție.
La CFR Călători, aproximativ 700 de mecanici de locomotivă, dintr-un total de aproape 1900, se pregătesc să iasă la pensie, arată datele sindicatelor.