CExN al PSD a validat toate candidaturile depuse la șefia partidului pentru congresul de mâine

9 martie 2018, 11:23

Se anunță congres cu scântei sâmbătă la PSD, când partidul își va alege conducerea națională. Liderii au validat până la urmă toate candidaturile, după ce unii social democrați l-au acuzat pe Liviu Dragnea că le blochează dreptul de a fi aleși. Pentru funcția de președinte executiv al PSD, premierul Viorica Dăncilă se luptă cu Ecaterina Andronescu și Nicoale Bănicioiu.

UPDATE Tensiunile continuă până după congres cel puțin, dar până în acest moment, nemulțumiții de acest nou sistem de alegeri și-au putut depune candidatura, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal. Sunt informații potrivit cărora Nicolae Bănicioiu sau Ecaterina Andronescu – unul dintre ei va renunța la candidatură în favoarea celuilalt, pentru a nu diviza votul în cadrul parttidului. La București, Daniel Florea a renunțat la candidatură și a rămas în cursă Robert Negoiță. O confruntare va fi în regiunea din sud, unde pentru funcția de vicepreședinte vor concura Adrian Țuțuianu, Șerban Valeca și Cătălin Rădulescu. Nemulțumiții susțin în continuare că toate aceste alegeri sunt menite să aducă în conducerea partidului oameni apropiați lui Liviu Dragnea, care nu vor îndrăzni să conteste deciziile acestuia.

UPDATE Declarații Liviu Dragnea: „Avem 24 de candidaţi, aprobaţi. Toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot. (…) Am aprobat, de asemenea, propuneri de modificare la statut, organizarea și desfășurarea congresului de mâine, s-a stabilit președintele comisiei de numărare a voturilor. Au solicitat și s-a aprobat instantaneu să fie observatori din partea candidaților pentru funcțiile naționale, erau stabiliți câte doi, eu am făcut propunerea să fie câte unul pe regiune. Daniel Florea și-a retras candidatura, o să vă spună dumnealui de ce. I-am spus domnului Bădălău, după congres, o să convocăm Consiliul Național (CN) și eu o să-l propun ca președinte al CN al PSD. (…) Eu sunt în mandat acum și n-are rost să vorbim despre asta„.


UPDATE Declarații Liviu Dragnea: „Eu o să încerc să-i conving pe colegii noștri să le aprobe (n.r., toate candidaturile). Am înțeles că unul dintre candidați n-are nici măcar declarația de candidat, e doar un dosar. Dacă e cazul, aprobăm și un dosar gol. O să propun ca toată lumea să candideze, să nu luăm șansa unor mari personalități să ajungă în conducerea PSD-ului. (…) Doamna Dăncilă, împreună cu celelalte nouă doamne din BPN, sunt sigur că vor aduce mai mult echilibru și mai multă armonie în BPN (…) Eu am cerut tuturor colegilor mei să se implice în elaborarea acestor documente (n.r., rezoluții). Sunt mulți implicați și care au lucrat la ele, europarlamentari, președinți de organizații, parlamentari, miniștri. Să stai pe margine și să întrebi de ce nu putem facde niște documente.. păi, hai la muncă! Dacă stai prin porțile PSD-ului, nu prea poți să lucrezi.

Comitetul Executiv de astăzi urmează să valideze sau să invalideze candidaturile depuse pentru funcțiile de conducere din Biroul Permanent Național (BPN), a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Perfect Imperfect. Sunt, în cele mai multe cazuri, doar două persoane înscrise pentru funcțiile de vicepreședinte, fiecare regiune de dezvoltare și-a desemnat un reprezentenat bărbat și unul – femeie.

Sunt mici excepții, de exemplu, pe regiunea București duelul domnilor va fi între Robert Negoiță și Daniel Florea, – acesta fiind susținut de organizația sectorului 5 și agreat de Liviu Dragnea, potrivit informațiilor noastre, în timp ce organizația mare de București l-a desemnat pe Robert Negoiță și pe Gabriela Firea – din partea doamnelor.

O altă competiție, tot între domni, va fi în regiunea Muntenia, unde Adrian Țuțuianu (de la Dâmbovița) se va duela cu Șerban Valeca (de la Argeș), iar în această cursă s-a înscris, pentru funcția de vicepreședinte, și Cătălin Rădulescu, aceasta neavând susținerea niciunei organizații.

Cât despre funcția de președinte executiv, și-au depus candidatura Viorica Dăncilă – susținută și ea de organizația București, dar și de Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu – fără a avea susținerea vreunei organizații și Nicolae Bănicioiu – susținut de organizația Brăila.

Pentru funcția de secretar general, sunt doi candidați – Marian Neacșu – care deține funcția acum – și Codrin Ștefănescu – acum secretar adjunct al partidului.

Sunt mai mulți contestatari ai acestor alegeri – Codrin Ștefănescu, Nicolae Bănicioiu și Ecaterina Andronescu. Mulți dintre ei au spus că nu era cazul să se organizeze astfel de alegeri, pentru că actuala conducere a partidului se află doar la jumătatea mandatului, mai ales în contextul în care nu se pune în joc și funcția de președinte al partidului, deținută de Liviu Dragnea. Acesta inițial spunea că va cere o reconfirmare în cadrul congresului, însă până la urmă, spunea el, că în CEx al PSD s-a spus să nu se mai ceară acest vot de încredere. Mai sunt critici și din cauza acestui nou sistem de alegeri, se spune că se limitează democrația în partid, pentru că fiecare regiune nu poate avea decât doi reprezentanți – un bărbat și o femeie, iar voturile nu pot fi date de întregul congres, ci de fiecare regiune în parte și astfel scade reprezentativitatea celor aleși în BPN.

La congres vor mai fi  puse în discuție și o serie de rezoluții, un soi de „proiect de țară”, însă sunt voci din conducerea partidului care spun că nici măcar nu știu cine a lucrat la aceste rezoluții și nu au aflat nici temele lor. Mai spun criticii lui Liviu Dragnea că nu este în regulă nici faptul că nu s-au primit explicații legate de acuzațiile apărute în spațiul public cu privire la întâlnirile unor lideri PSD cu șefii instituțiilor de forță (SRI și DNA) – acele chermeze care au apărut în spațiul public.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite