CEx al PSD a adoptat o rezoluție de sprijin al guvernului și al pachetului de legi ale justiției

17 noiembrie 2017, 12:19

Social democraţii declanşează lupta împotriva a ceea ce ei numesc ‘statul paralel’ şi îşi declară susţinerea totală faţă de Guvern. Sunt principalele concluzii ale şedinţei PSD, care a avut loc astăzi la Băile Herculane.

Declarații Liviu Dragnea:

– s-a prezentat o analiză a stadiului implementării planului de guvernare, în care PSD a arătat cu date și cifre că realitatea e cu totul alta decât în minciunile vehiculate și s-a adoptat o rezoluție.

Marian Neacșu, secretarul general al PSD, citește rezoluția CEx:

– Guvernul a realizat măsurile aferente perioadei analizate; îndeplinirea angajamentelor asumate în campania electorală față de români

– numeroase informaţii indică în mod clar existenţa unui aşa-numit „stat paralel şi ilegitim”, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte

– PSD constată mai multe vulnerabilități ale statului de drept, speculate de „statul paralel”, cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească.

– „statul paralel” foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

– acțiunile statului paralel, disimulate sub aşa-numită „luptă anti-corupţie”, au drept scop hărțuirea și decapitarea puterii legitim alese.

– „statul paralel şi ilegitim’’ adoptă o conduită anti-naţională şi anti-cetăţenească, fiind dispus să blocheze toate politicile publice de creştere a veniturilor populaţiei, de creare de locuri de muncă, de susţinere a capitalului autohton sau de reformare a Justiţiei.

-PSD constată lipsa de reacție a președintelui României față de acțiunile statului paralel. Încalcă una din atribuțiile sale, de veghere la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor statului

– PSD apreciază efortul presei. În pofida tuturor presiunilor şi ameninţărilor, au existat posturi de radio şi televiziune, ziare şi publicaţii care au avut curajul să dezvăluie abuzurile ,,statului paralel’’

-PSD îşi manifestă susţinerea totală a majorităţii parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi care să asigure reformarea sistemului de Justiţie, conform deciziilor CCR şi Directivelor Europene, care să garanteze stoparea abuzurilor şi aplicarea aceloraşi principii de bază care guvernează actul de justiţie în toate țările europene cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

– membrii Comitetului Executiv îşi declară sprijinul pentru Guvern

– rezoluția a fost adoptată în unanimitate.

Declarații Liviu Dragnea:

-am stabilit ca fiecare organizație PSD să poată organiza manifestații, oricând, stabilind singuri data, locul și motivul, coordonându-se sau nu cu alte județe.

– n-am discutat (nr.r dacă iau în calcul alte demersuri față de nemulțumirile privind lipsa de reacție a președintelui). Această rezoluție cuprinde sprijin pentru cele două obiective: ca în România să se trăiască mai bine și al doilea: dreptate și stoparea abuzurilor. Nu este o rezoluție împotriva președintelui Iohannis.

– (n.r. întrebare: s-a repetat foarte des sintagma de „stat paralel și ilegitim”. La ce vă referiți când spuneți „stat paralel și ilegitim”? La persoane, la instituții?) Da. Exact la ce-ați spus. (n.r.: din ce se formează acest „stat paralel”?) Se vorbește în spațiul public de foarte mult timp și cred că toată lumea a înțeles.

– eu le-am spus că nu vreau susținere pentru mine. Toți mi-au spus să nu cedez.

-statul paralel și ilegitim dispare când nu mai are instrumente care le permite abuzuri

 

Premierul Mihai Tudose: ROBOR-ul nu avea cum să mai scadă, a atins un minim istoric în lume. Nu avea decât cum să crească. Puteți să-l întrebați pe guvernatorul BNR. Niciun primar nu va avea un buget mai mic decât cel din 2016.

 

Dacă ieri principalul subiect despre care se vorbea părea să fie modul în care PSD va reacționa după ce Liviu Dragnea s-a ales cu un nou dosar, astăzi știm sigur că se va discuta în ședința Comitetului Executiv felul în care a guvernat PSD în cele 10 luni de când este la putere, a transmis Roxana Zamfirescu. Există și un document cu principalele 100 de măsuri realizate în viziunea social-democraților, se vorbește acolo despre o creștere economică peste cea pe care și-au propus-o în campania electorală, de creșterea salariilor, de menținerea în deficitul prognozat sub 3%, este o viziune pozitivă din partea social-democraților pentru felul în care au guvernat și una optimistă cu privire la ceea ce va urma.

Va fi vorba și de felul în care reacționează PSD-ul după noul dosar al lui Liviu Dragnea. Se discută mai multe variante – se vorbește ca Liviu Dragnea să primească un nou sprijin, un vot de încredere din partea CEx, se mai discută posibilitatea organizării unui miting de amploare la București, în care să se exprime clar susținerea pentru Liviu Dragnea. Aici apare o mică problemă, liderul partidului nu dorește ca manifestația să fie canalizată pe sprijinul pentru el, ci să fie un mesaj de susținere pentru guvern, pentru coaliție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite