Miting de amploare la Chișinău. Roberta Metsola: Moldova nu este singură. Maia Sandu: Suntem europeni. Locul nostru este în UE. Nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului

21 mai 2023, 06:45

 

 

 

ACTUALIZARE Mai mulți cetățeni moldoveni din Italia s-au adunat în Veneția pentru a-și arăta adeziunea la opțiunea europeană exprimată de cetățenii rămași în țară prin prezența lor masivă la mitingul inițiat de președinta Maia Sandu.

ACTUALIZARE Președinta Parlamentului European Roberta Metsola s-a adresat oamenilor adunați în Piața Marii Adunări Naționale: ”Moldova este Europa, Europa este Moldova. Sunt aici să confirm alegerea voastră europeană.”

”Moldova este pregătită pentru integrare.”

„Europa este familia voastră și este dreptul vostru să vă alegeți destinul țării voastre. Voi ați ales Europa, iar Europa vă va primi cu brațele deschise și cu inima deschisă. Nu există țări mari sau mici în Europa, noi credem în egalitate și dreptate. Veți face Europa mai puternică. Împreună putem face față la orice, pentru că Moldova este puternică”

”Maia Sandu personifică ce înseamnă să fii european.”

„Lumea a văzut curajul vostru în a a înfrunta amenințările Rusiei. Ați ales democrația și libertatea. Lumea a văzut extraordinara voastră generozitate cu care i-ați ajutat pe refugiații ucraineni.”

Roberta Metsola a scandat ”solidaritate” împreună cu participanții la miting și a spus în limba română: ”Moldova nu este singură”.

”Ați ales Europa, iar acum aveți dreptul și responsabilitatea să mergeți până la capăt. În ultimii ani ați făcut pași importanți, chiar și în aceste condiții, cu război la graniță, nu v-ați abătut de la cale.”

„În ultimii ani, aţi făcut paşi decisivi iar acum aveţi responsabilitatea de a merge pănă la capăt, chiar şi cu acest război la graniţa voastră. Noi, în Parlamentul European, am recunoscut progresul făcut de ţara voastră. Republica Moldova este gata pentru integrarea în piaţa unică europeană”, a mai afirmat Roberta Metsola.

”Suntem mândri să fim cei mari suporteri ai voștri pentru integrare. Suntem aici să transmitem un mesaj pro-european comunității internaționale. Continuăm sprijinul pentru voi”

(w500) Maia Sandu

ACTUALIZARE Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a rostit un discurs în Piața Marii Adunări Naționale:

”Oriunde v-ați afla acum, vocea noastră este una acum, am venit să spunem răspicat: Moldovenii sunt europeni. Locul Republicii Moldova e în UE. „

„Obiectivul nostru de ţară este ca Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Europa este mai mult decât o lozincă politică, e un mod de viaţă, o şansă a poporului nostru să trăiască în pace şi belşug’, a spus şefa statului.

Maia Sandu a reiterat că Republica Moldova trebuie să fie membră a UE până în 2030.

„Suntem azi aici să scandăm Moldova Europeană. Ne-am adunat împreună pentru a decide soarta Republicii Moldova. Este șansa poporului nostru să trăiască în pace și liniște. Moldova trebuie să fie membru al Uniunii Europene. Moldovenii trebuie să fie europeni nu doar în valori, ci și în acte. În 34 de ani am rezistat în pofida piedicilor, am rămas o țară liberă, o țară care își merită locul în UE.”

Maia Sandu: ”Azi, în devenirea acestei aspirații, este în devenire ca niciodată, iar cei care se nasc azi să meargă în clasa I ca cetățeni europeni. Ne dorim ca antreprenorii să deschide și să creeze cât mai multe locuri de muncă acasa. (…)  În următorii ani trebuie să ajungem din sat în sat și să aducem Europa în toate localitățile noaste. Diaspora înseamnă moldoveni care își ajută familia, localitatea de baștină, țara. Moldovenii plecați știu ce înseamnă Europa și vor ca țara lor să devină cât mai curând un stat european.”

”Moldova europeană înseamnă că trebuie să construim instituții europene care să slujească cetățeanul, indiferent cine este la guvernare.”

”Moldova se ridică, moldovenii se unesc, împreună vom ridica o Moldovă cu care ne vom mândri. Ne unește dorința noastră comună de a trăi într-un stat european.”

”Nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului.”

 

ACTUALIZARE Imnul Uniunii Europene a răsunat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

ACTUALIZARE Cetățenii, chemați de președinta Sandu la Adunarea Națională „Moldova Europeană” au început să se adune în Chișinău. Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au venit la Adunarea Națională „Moldova Europeană” cu drapelul Republicii Moldova și Uniunii Europene în mână și pancarte.

(w500) Președint

În cadrul adunării Moldova Europeană va fi adoptată o rezoluție care să confirme sprijinul cetățenilor pentru parcursul european al Republicii Moldova și va transmite un mesaj ferm comunității internaționale privind dorința sinceră a cetățenilor Republicii Moldova de a fi parte a familiei europene.

(w500) Miting la

„Astăzi am lansat iniţiativa de a convoca la Chişinău o adunare a cetăţenilor la care să spunem lumii că noi suntem europeni şi că aceasta e calea aleasă de noi. Adunarea naţională Moldova Europeană va fi organizată la 21 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale’‘, a anunţat Maia Sandu la 10 aprilie, conform site-ului presedinte.md.

(w500) Adunarea â

Ulterior, pe 13 mai, Maia Sandu a lansat un îndemn pentru toţi cetăţenii să participe la Adunarea „Moldova Europeană”. „Moldovenii s-au adunat de fiecare dată pentru a decide soarta ţării. Ne-am adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi am cerut libertate şi suveranitate. Pentru că neamul nostru are o credinţă de nezdruncinat în omenie şi în dreptate. Moldova s-a ridicat ori de câte ori a fost nevoie. Aşa suntem noi. Uniţi în momentele hotărâtoare„, a spus şefa statului.

În mesajul său, preşedinta Maia Sandu a făcut apel la unitate. „Este nevoie de toţi pentru a pune Moldova pe calea cea dreaptă. Calea europeană. O lume întreagă va vedea – stăpân în ţara noastră este poporul. Moldovenii sunt europeni. (…) Să spunem într-o singură voce că viitorul ţării noastre este în Uniunea Europeană”, a îndemnat preşedinta Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a lansat un apel şi moldovenilor din diaspora: „Dragi moldoveni din diasporă, vă îndemn să fim uniţi pe 21 mai! Dacă sunteţi departe de Moldova, vă puteţi aduna în oraşele în care vă aflaţi„, a spus şefa statului.

O hartă a oraşelor unde se organizează moldovenii pentru această adunare pro-europeană poate fi accesată pe https://moldovaeuropeana.md/diaspora/.

Organizatorii au anunţat că evenimentul va avea două părţi – adresări către cetăţeni şi, în cea de-a doua parte, un program artistic, iar durata va fi de câteva ore. Informaţii despre program şi eveniment sunt disponibile pe site-ul https://moldovaeuropeana.md.

Preşedintele grupului de organizare a Adunării „Moldova Europeană”, Artur Mija, a subliniat că Piaţa Marii Adunări Naţionale este rezervată pentru Adunare, lucru decis de Comisia Situaţii Excepţionale. Potrivit oficialului, inspectoratul de poliţie şi instituţiile statului vor preveni orice încercare de violenţă şi vor asigura ordinea şi liniştea în timpul evenimentului. Artur Mija a mai precizat că guvernul va asigura toate condiţiile pentru un eveniment bine organizat: vor fi instalate unităţi sanitare şi oamenilor le va fi asigurată apă potabilă, la solicitare.

Adunarea Naţionalăa „Moldova Europeană” se desfășoară duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău şi în alte 33 de oraşe din Europa.

Evenimentul este organizat în preajma Summit-ului comunității politice europene care va avea loc pe 1 iunie în Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite