Cetatea Poenari, consolidată pentru prima dată în ultimii 40 de ani. Imagini senzaționale din Cetatea lui Vlad Țepeș

18 noiembrie 2021, 19:18

Cetatea lui Vlad Țepeș așteaptă de 40 de ani să fie renovată. În tot acest timp, publicul a cucerit-o în fiecare sezon, urcând cele aproape 1.500 de trepte. Odată ajunși în fortăreață, vizitatorii au capitulat în fața priveliștii spectaculoase care se deschide peste Cheile Argeșului, la 850 de metri altitudine.

Singura restaurare în istorie a acestui obiectiv a avut loc între 1968 – 1971, prin grija Uniunii Arhitecților din România.

Cetatea a fost construită în secolul al XIII-lea, în vremea lui Negru Vodă. Vlad Țepeș a extins construcția. Rămășițele zidurilor ridicate sub domnia lui încă sunt vizibile, dar vântul, ploile și ninsorile au afectat monumentul istoric.

Cisterna de apă a cetății s-a prăbușit la cutremurul din 1977.

Potrivit managerului Muzeului Județean Argeș, este singura cetate din România care are într-adevăr legături cu voievodul valah Vlad Țepeș.

Sunt foarte multe legende legate de cetate, că fost construită de la Paști până în Duminica Tomei, deci într-o săptămână, de către boierii târgovișteni duși acolo de domnitorul Vlad Țepeș care îi acuzase de hiclenie, hiclenie adică de trădare. Sunt și alte legende că Domnitorul s-a retras acolo fiind urmărit de turci și a reușit să se adăpostească și apoi să scape cu viață„, relatează Cornel Popescu, managerul muzeului.

Lucrările de consolidare și de restaurare vor costa peste 23 de milioane de lei, din care 10 milioane sunt fonduri europene nerambursabile. Restul este contribuția Consiliului Județean.

Pe viitor, la cetate s-ar putea ajunge și cu telecabina.

Marius Nicolăescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș:Este foarte complicat, este  o investiție foarte scumpă, pentru că terenul de acolo, diferența de nivel este foarte mare, practic suntem ca într-un canion. Specialiștii ne-au spus că o astfel de lucrare nu s-a mai făcut în țara noastră – avem modelele de la Deva, avem modelele de la Râșnov, însă aceste soluții tehnice nu sunt aplicabile în cazul Cetății Poenari„.

Până atunci, va fi refăcută pe alocuri actuala cale de acces, formată din cele 1.480 de trepte.

Înainte de pandemie, peste 100.000 de turiști ajungeau la Cetatea Poenari, în jur de 70% dintre ei străini. Anul trecut, din cauza pandemiei, numărul vizitatorilor a fost de doar 80.000.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Lucrările de consolidare și reabilitare sunt programate să dureze 16 luni, așa că, cel mai probabil, cetatea va fi redeschisă publicului în primăvara lui 2023. Totul depinde și de vreme. Cetatea este situată la o altitudine de 850 de metri, iar aici condițiile meteo nu sunt întotdeauna prielnice„.

În ultimii ani, accesul la Cetatea Poenari a fost de mai multe ori restricționat vizitatorilor din cauza prezenței urșilor în zonă.

De la sfârșitul lui 2019, întreaga cale de acces spre cetate a fost împrejmuită cu gard electric, iar autoritățile spun că, de atunci, turiștii nu au mai semnalat prezența urșilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite