Cetățenii români blocați în Africa de Sud, printre care și membrii echipei de rugby din Baia Mare, aduşi în ţară de o aeronavă Tarom

Nicolae Ciucă  - ședință de guvern
Nicolae Ciucă - ședință de guvern
28 noiembrie 2021, 11:07

Guvernul ia măsuri urgente pentru repatrierea românilor blocați în Africa de Sud, după ce zborurile în zonă au fost anulate din cauza variantei Omicron a noului coronavirus.

O aeronavă Tarom va fi trimisă la noapte la Pretoria pentru a aduce acasă 39 de persoane, printre care și membrii echipei de rugby din Baia Mare, campioana României.

„Am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria și va prelua cetățenii români. Pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să-și extragă cetățenii din Africa de Sud”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă în debutul ședinței de guvern.

39 de persoane așteaptă să se întoarcă acasă după ce zborurile în zonă au fost anulate din cauza variantei Omicron a noului coronavirus. Printre cei care vor reveni în țară cu ajutorul autorităților sunt și membrii echipei de rugby din Baia Mare. Toți vor intra în carantină, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu și vor fi testați pentru COVID.

Rugbiștii și stafful tehnic al CSM Știința Baia Mare se aflau de două săptămâni în Africa de Sud pentru un turneu desfășurat la Bloemfontein. Ei ar fi trebuit ieri să plece spre Europa, dar cursa lor a fost anulată din cauza restricțiilor. De atunci au stat mai mult în camere, pentru a reduce riscul unor infectări.

În cursul serii de duminică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town gestionează situația a 39 de cetățeni români (turiști și membri ai unei delegații sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aveau rezervări.

Astfel, față de situația din cursul zilei de sâmbătă, 27 noiembrie, când MAE avea în evidență 36 de cetățeni români, Ministerul informează că un cetățean român a reușit să părăsească Africa de Sud cu un zbor de linie, iar alți 4 cetățeni români și-au notificat prezența la Ambasada României și au solicitat sprijin consular. Totodată, suplimentar celor 39 de cetățeni români cărora li se oferă asistență, încă 7 cetățeni români care solicitaseră asistență consulară celor două misiuni diplomatice au reușit să își rezerve locuri pe alte curse către Europa și au plecat deja ori sunt programați să plece în cursul zilei de astăzi.

Pentru că avionul pe care autoritățile au decis să-l trimită la Pretoria are o capacitate mare, vor fi aduși în Europa și cetățeni ai altor state.

Africa de Sud și alte 6 state învecinate au intrat în zona roșie de sâmbăta. Astăzi li s-a adăugat Malawi. Românii și europenii care vin de acolo trebuie să se supună unor reguli mai stricte, chiar dacă sunt vaccinați anti-COVID.

Autoritățile atrag atenția că lista țărilor din zona roșie pentru care sunt impuse restricții mai dure s-ar putea mari în zilele următoare și recomandă limitarea la maximum a călătoriilor în regiune.

Guvernul a aprobat duminică o hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că discută cu toţi cei implicaţi în gestionarea pandemiei despre noile riscuri şi despre măsurile care se impun.

Sâmbătă, premierul Nicolae Ciucă a avut discuții cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol. România a luat deja primele măsuri:  autorităţile au inclus în zona roşie ţările din sudul Africii unde a fost depistată noua variantă super-mutantă. Românii care vin de acolo vor fi carantinaţi pentru 14 zile.

Noua tulpină a SARS COV -2  a apărut deja în mai multe țări europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă