Cetățeni ruși acuzați de amestec în alegerile prezidențiale americane – strategii și mijloace descrise de comisia Mueller. Reacția Rusiei

17 februarie 2018, 16:32

Preşedintele Donald Trump afirmă că nimeni din echipa sa de campanie nu a făcut ceva rău. Este prima reacţie după ce, ieri, 13 ruşi au fost acuzaţi oficial de amestec în alegerile americane.

Potrivit concluziilor unei anchete speciale conduse de Robert Mueller, fost director FBI, acuzaţii ar fi organizat mitinguri dându-se drept americani, ar fi înfiinţat conturi şi pagini de internet sub identitate falsă. Scopul ruşilor ar fi fost susţinerea lui Donald Trump şi a lui Bernie Sanders, şi denigrarea lui Hillary Clinton. Dar şi după alegeri au fost activi, organizând mitinguri anti-Trump și pro-Hillary.

„Fabricile de troli” din Rusia au cheltuit lunar mii de dolari pentru publicitate politică. Trolii au deschis conturi bancare în Statele Unite. Au cumpărat domenii de internet în SUA, astfel încât nimeni să nu își dea seama că acționează de pe teritoriul Rusiei.

Potrivit documentului de 37 de pagini, înainte de alegeri rușii ar fi încercat să-i denigreze pe Hillary Clinton și Bernie Sanders, dar după scrutin aceiași ruși ar fi în spatele amplelor demonstrații anti-Trump și pro-Hillary.

Proprietarul unei asemenea fabrici de troli care inundau netul cu mesaje convenabile Kremlinului este Yevgeny V. Prigozhin, aflat pe lista celor 13 acuzați.

Prigozhin este foarte apropiat președintelui Putin.

Moscova a reacționat imediat și a calificat drept absurde concluziile anchetei. 13 oameni împotriva unui serviciu de securitate de miliarde de dolari, 13 oameni împotriva serviciilor americane de spionaj și contraspionaj? A fost întrebarea retorică a purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova. “E ridicol”, a adăugat ea.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Atâta vreme cât nu există dovezi palpabile, toate astea sunt palavre„.

Cele 13 acuzații formulate de Departamentul Justiției sunt simbolice – niciunul dintre cei aflați pe listă nu va fi judecat în Statele Unite.

Democrații speră să țină în atenție scandalul presupuselor legaturi dintre Trump și Rusia, dar în condițiile în care până acum dovezile sunt zero, tot mai mulți republicani cer încheierea anchetei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă