Cetățeanul rus condamnat la închisoare, după ce fetița sa a desenat un mesaj anti-război, a dispărut din arest

29 martie 2023, 12:07

Alexei Moskaliov din Ieremev, o localitate la 300 de km sud de Moscova, a intrat în atenția autorităților anul trecut din cauza unor comentarii critice la adresa armatei și amendat cu 35 de mii de ruble, aproape 450 de euro. Apoi, fiica lui de 12 ani a făcut la școală un desen anti-război, iar directoarea a chemat poliția. La începutul acestei luni copila a fost plasată într-un orfelinat, iar Alexei în arest la domiciliu și acuzat de discreditarea forțelor ruse. Ieri a fost condamnat în absență.

Avocații lui Alexei nu știu unde se află acesta. Au primit permisiunea să o viziteze pe micuța Masa la orfelinat. Aceasta le-a dat alte desene pe care a scris „tată, ești eroul meu”. Soarta fetiței urmează să fie decisă săptămâna viitoare.

Cazul a declanșat indignare în rândul activiștilor pentru drepturile omului din Rusia, ducând și la o campanie online care cere ca fiica și tatăl să fie reuniți. Organizația Memorial, cel mai vechi ONG rusesc, îl consideră pe Alexei Moskaliov un prizonier politic. Localnici prezenți la tribunal au păreri împărțite despre soarta familiei Moskaliov.

La scurt timp după declanșarea războiului Rusia a incriminat criticarea a ceea ce numește operațiunea militară specială și discreditarea forțelor armate cu până la 15 ani de închisoare. Există cazuri în care autoritățile au aplicat această lege și retroactiv, penalizând oameni din cauza unor postări făcute înainte ca parlamentul de la Moscova să aprobe actul normativ.

 

VEZI ȘI

„Tata, ești eroul meu”. Un tată, condamnat la 2 ani de închisoare în Rusia pentru un desen anti-război al fiicei sale. Fata a ajuns la orfelinat

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite