Certuri aprinse și acuzații în Camera Deputaților, după votarea la foc automat a Legilor Justiției

Cele trei legi ale justiției declarate parțial neconstituționale au fost votate în regim de urgență de Camera Deputaților și merg săptămâna viitoare pentru aprobare la Senat. Principalele modificări vizează scoaterea președintelui țării din procedurile de numire a șefilor instanței supreme, redefinirea erorii judiciare și modalități de pensionare a magistraților. Puterea a susținut că toate modificările au ținut cont de obiecțiile Curții Constituționale, în timp ce opoziția a acuzat coaliția de confiscarea justiției. PNL și USR au anunțat deja că vor ataca din nou legile la Curtea Constituțională.

20 Martie 2018, 10:56 (actualizat 21 Martie 2018, 00:07) Știrile TVR |
Legile Justiției au fost votate de deputați
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vot final în plenul Camerei Deputaților.

Legii nr.304/2004 se referă la organizarea judiciară - 183 "pentru", 91 "impotriva", 1 abtinere.

- Legii nr.303/2004 - privind statutul judecătorilor - 190 "pentru", 89 "împotriva"

- Legii nr.317/2004 - privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturi - 189 "pentru", 101 "împotriva", o abținere

Cele trei legi au fost adoptate.

Comisia specială Florin Iordache a votat marți dimineață ultimele modificări la articolele declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională, apoi a trimis documentele plenului Camerei.

Preşedintele Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, a afirmat că modificările aduse pun în acord prevederile acestor acte normative cu deciziile Curţii Constituţionale.

Reprezentaţii Opoziţiei au criticat modul rapid de adoptare a celor trei legi, procedura, precum şi modificările făcute.

Camera Deputaţilor este prima Cameră legislativă sesizată, iar Senatul este for decizional.

________________________________________________

Parlamentarii din Comisia pentru legile justiției au dat marți raport de admitere, în ansamblu, pentru legile 303/2004 și 317/2004 privind Statutul magistraților, respectiv privind funcționarea și organizarea CSM. Ambele rapoarte au fost votate cu 13 voturi pentru și 6 împotrivă.

Parlamentarii au dezbătut deja de săptămâna trecută amendamentele puterii la cele trei legi ale justiţiei.

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei a votat luni ca preşedintele României să fie exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), astfel că atribuţiile de revocare şi numire a acesteia îi revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

S-au mai operat modificări la legea 303 în zona acțiunii în regres, acolo unde s-a redefinit conceptul de eroare judiciară, comisă de un magistrat. Noua definiție face referire la drepturile absolute ale unei persoane și la încălcarea în mod vădit incontestabil a normelor de către magistrați, ca o condiție sine qua non pentru începerea recuperării prejudiciului în instanță.

Ministerul Finanțelor va avea dreptul să se îndrepte împotriva magistratului, care a comis acea eroare judiciară, numai în condițiile în care Inspecția Judiciară dovedește acest lucru, prin întocmirea unui raport care are la bază verificări cu privire la reaua credință sau gravă neglijență comisă de magistrat.

O altă modificare se referă la eliminarea acelui articol prin care prin care un magistrat putea ocupa demnități publice precum cea de ministru al Justiției. În schimb, un magistrat poate să ocupe o funcție într-o instituție europeană.

A fost eliminat și rolul comisiilor parlamentare SRI și SIE în verificarea declarației pe proprie răspundere pe care trebuie să le depună magistrații.

Se așteaptă ca documentele să fie remise plenului Camerei, pentru că încă de ieri reprezentanții Puterii le-au pus pe agenda de lucru a Camerei, pentru ca azi să avem un vot final în prima camera a Parlamentului, a transmis Marius Vulpe.

Legii nr.304/2004 se referă la organizarea judiciară

- Legii nr.303/2004 - privind statutul judecătorilor

- Legii nr.317/2004 - privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturi

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI