Certificatul verde, un ultim test în coaliție. O soluție de compromis: documentul, aplicat numai în cazul personalului din Sănătate, Interne și Apărare

5 ianuarie 2022, 21:06

Liberalii vor ca săptămâna viitoare să se rediscute vechiul proiect pentru certificatul verde inițiat alături de UDMR, dar respins deja în Senat.

Propun și o soluție de compromis.

Certificatul verde ar urma să nu mai fie obligatoriu pentru angajații din mediul privat și să fie aplicat numai în cazul personalului din domeniul Sănătății, Internelor și Apărării. Dar pentru ca acest lucru să devina realitate, este nevoie de un acord în cadrul coaliției guvernamentale.

Varianta ca certificatul COVID să fie obligatoriu pentru cei care merg în colectivitate, inclusiv la serviciu, pare abandonată de PSD.

Cred că e un pic cam târziu să mai vii acum cu măsuri printr-un act legislativ. (…) Când am mai avea timp să intervenim pentru valul 5? (…) Va trebui să căutăm măsuri dacă ajungem într-o situație iarăși cu o presiune mare pe spitale„, susține liderul social-democrat, Marcel Ciolacu.

Specialiștii sunt în continuare partizani ai obligativității certificatului verde, dar autoritățile caută deja alte soluții de luptă cu noul val pandemic.

Surse din cadrul coaliției susțin însă că nu se va ajunge la vreo înțelegere pe această temă. Dincolo de costurile electorale ale unei măsuri impopulare, liderii coaliției se tem și că propriii parlamentari nu vor vota o astfel de lege, în ciuda avertismentelor că în valul 5 s-ar putea ajunge la 800.000 de infectări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite