Certificatul de vaccinare pentru minori nu expiră. Pentru cei care au împlinit 18 ani, certificatul nu va fi valabil fără booster

30 martie 2022, 20:53

Cei care vor să viziteze alte ţări din Uniunea Europeană au nevoie în continuare de certificatul digital COVID, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau un rezultat negativ la testare.

Pentru copiii cu vârste sub 12 ani, statele membre au reguli diferite, disponibile pe site-ul Ministerului de Externe.

Pentru adolescenţi, Comisia Europeană a decis să acorde o derogare, iar până pe 6 aprilie, statele membre trebuie să adapteze aplicaţiile mobile pentru verificări.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR:În cazul minorilor, certificatul digital necesar la intrarea în alte ţări nu va mai expira după 270 de zile de la prima schemă de vaccinare. Ei vor putea să folosească acelaşi document atunci când călătoresc în Uniunea Europeană. Pentru cei care au împlinit 18 ani, se aplică aceeaşi regulă ca în cazul adulţilor: certificatul COVID nu va mai fi acceptat după 9 luni de la vaccinare, în lipsa booster-ului„.

Doza suplimentară de rapel poate fi făcută de la vârsta de 12 ani. Autorizaţia a fost dată la recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului, din februarie, dar nu toate statele membre recomandă booster-ul pentru minori.

Adrian Marinescu, medic infecționist, director medical Institutul „Matei Balş”:Dacă ne uităm în secţiile de terapie intensivă, ajung şi copii. Sunt excepţii. (…) În cazul celor mici care au boli asociate, sunt supraponderali, adică au factori de risc, probabilitatea de a dezvolta complicaţii există. Şi în cazul lor ar trebui să fim foarte atenţi să fim la zi şi cu boosterul. Ca discuţie generală, boosterul ajunge să fie o opţiune în cazul celor mici pentru că în general fac forme uşoare şi e suficient să fie protejaţi cu două doze de vaccin, mă refer la protecţia în raport cu o formă severă„.

Pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea rămâne o măsură vitală, spune comisarul european pentru Sănătate. Stella Kyriakides face apel către europeni să se vaccineze şi cu dozele de rapel cât mai curând.

În România, foarte puţini mai fac vaccinul anti-COVID. Jumătate din centrele de vaccinare anti-COVID din Caraș-Severin se vor închide de la 1 aprilie. Doar 5 vor mai rămâne active în județ, cu program redus la 6 ore pe zi. În ultima zi, au fost administrate doar 63 de doze în tot judeţul.

În toată ţara, mai sunt active 259 de centre de vaccinare, cu 349 de cabinete, care se vor închide rând pe rând.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Vaccinarea va fi posibilă, accesibilă în câteva centre de vaccinare pe care le vom păstra funcţionale în oraşele mari şi la medicul de familie. (…) Vaccinarea este necesară în special la categoriile la risc„.

Mai puţin de 14 mii de persoane s-au vaccinat anti-COVID în toată ţara, săptămâna trecută. Peste jumătate, cu doza booster.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite