Certificatul Covid devine obligatoriu în spațiul Uniunii Europene, peste o săptămână. În țară, Guvernul nu va folosi aceleași restricții

În mai puțin de o săptămână, românii nu mai pot circula în spațiul Uniunii Europeane fără doza booster a vaccinului împotriva Covid. Practic, dacă au trecut 9 luni de la rapel sau doza unică, certificatul nu mai este valabil. În țară, guvernul nu va folosi aceleași criterii, anunță ministrul Sănătății. Mai mult, ne putem aștepta la ridicarea unor restricții, spun autoritățile.

26 Ianuarie 2022, 19:55 (actualizat 26 Ianuarie 2022, 20:29) Știrile TVR |

De la 1 februarie, între statele Uniunii Europene se va circula doar cu dovada dozei booster, dacă au trecut 9 luni de la rapel. În România, certificatul verde Covid nu va fi impus, dacă se va considera că dăunează activității economice și sociale.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Suntem obligați de legislația UE să îl adoptăm pe cel pentru circulația persoanelor în interiorul Uniunii sau pentru cetățenii Uniunii. În ceea ce privește utilizarea în interior, trebuie să luăm în considerare prioritățile de sănătate publică, dar și celelalte priorități care țin și de funcționarea economiei. Este o decizie care trebuie luată în guvern, după consultări cu toți actorii sociali.

Coordonatorul campaniei de vaccinare crede că ne apropiem de sfârșitul pandemiei și că tendința e mai degrabă de a renunța la restricții, implicit la certificatul Covid. Ceea ce nu trebuie să oprească însă vaccinarea.

DR. VALERIU GHEORGHIȚĂ, coordonatorul campaniei de vaccinare: Vom ajunge în faza post pandemică, de endemie, când va conta comportamentul individual. Când mă refer la acest lucru - practic, se va renunța la majoritatea restricțiilor și, din acel moment, fiecare va trebuie să fie mai responsabil pentru sănătatea lui și a celor cu care se întâlnește.

De altfel, potrivit unui raport al Avocatului Poporului, impunerea certificatului Covid la locul de muncă ar încălca dreptul persoanelor la muncă și protecție socială.

RENATE WEBER, Avocatul Poporului: Noi am trimis Guvernului punctul nostru de vedere și am susținut foarte ferm că, din perspectiva noastră, sunt neconstituționale și suspendarea contractului de muncă și faptul că persoana respectivă ar rămâne fără remunerație.

Acum suntem obligați să prezentăm certificatul verde în diverse spații publice, în baza unei hotărâri de guvern. Avocatul Poporului le atrage atenția cetățenilor care se simt nedreptățiți prin aplicarea acestui act normativ că se pot adresa justiției.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI