Cererile pentru șomaj tehnic pot fi depuse. Sute de mii de contracte au fost suspendate sau au încetat din cauza crizei generate de pandemie

Companiile, PFA-urile și cei cu profesii liberale pot cere șomajul tehnic promis de stat pentru perioada stării de urgență. În cel mult 15 zile ar trebui să ajungă banii la companii, iar acestea au termen 3 zile ca să-i vireze angajaților. La celelalte categorii profesionale, care nu pot munci din cauza epidemiei, banii ajung direct, în maximum 10 zile.

31 Martie 2020, 21:03 Știrile TVR |
Cererile pentru șomaj tehnic, depuse de astăzi
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

O cerere tip, o declarație pe proprie răspundere și lista angajaților care nu mai pot lucra. Acestea sunt actele care trebuie trimise prin e-mail fie agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, dacă ajutorul e solicitat de o companie, fie agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, pentru celelalte categorii.

Pot obține banii pentru șomaj tehnic și Persoanele Fizice Autorizate, intreprinderile individuale, cei care au profesii liberale, sportivii care au contracte încheiate cu cluburile sau cei care obțin venituri din contracte de drepturi de autor.

Angajatorii pot suplimenta ajutorul de la stat din fonduri proprii.

Ministrul Muncii a precizat că în această perioadă nu se vor face controale, dar ulterior beneficiarii vor fi verificați prin sondaj, mai ales că o parte din bani vor fi obținuți din fonduri europene.

Aproape 500 de mii de contracte de muncă au fost deja suspendate, iar peste 110 mii au încetat.

Pentru plata șomajului tehnic din ultimele 2 săptămâni, cererile trebuie trimise până în 10 aprilie. Iar pentru prima jumătate din aprilie, solicitările vor fi trimise în mai.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI