Cererea Înalt Prea Sfințitului Teodosie a fost respinsă de Tribunalul Constanța. Pelerinajul de Sf. Andrei este permis doar localnicilor

Tribunalul din Constanța a respins, ca neîntemeiată, cererea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de suspendare parţială a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice participarea enoriașilor din alte localități, la pelerinajul de Sfântul Andrei. Decizia poate fi atacată cu recurs.

25 Noiembrie 2020, 10:44 (actualizat 25 Noiembrie 2020, 20:41) Știrile TVR |
Judecătorii confirmă interzicerea pelerinajului de Sfântul Andrei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost,marți, personal la Tribunal, însoțit de avocata Arhiepiscopiei. Și le-a cerut judecătorilor ca toți credincioșii, indiferent de localitatea de domiciliu, să poată participa pe 30 noiembrie la pelerinajul de la peștera Sfântului Andrei. Înaltul ierarh considera că autoritățile încalcă niste drepturi fundamentale.

Avocata care reprezintă Arhiepiscopia în această cauză a solicitat suspendarea hotărârii prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a interzis pelerinajele pentru persoanele care nu au domiciliul în localitatea în care are loc evenimentul.

Magistrații Tribunalului Constanța au respins, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 - 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanții Arhiepiscopia Tomisului prin Arhiepiscopul Tomisului - Înalt preasfințitul Teodosie Petrescu, Colgeag Florian, Chelaru Mircia, Horneț Iuliean, Glavan Doru Dinu Pavel,  Colceag Dorina-Olga, Ivanovici-Șoşoacă Diana, Căcescu Gheorghe Gabriel, Medeleanu Iulia-Adalmina, Ungureanu Adalmina, Șoşoacă Dumitru-Silvestru, Dale Nicolae, Dale Florentina, Mance Vasile, Mance Ramona, Neag Liana, Neag Rafila, Bucuroiu Cristian-Nicolae şi Botezatu Graţiela-Gheorghina în contradictoriu cu pârâții comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Prefectura judeţului Constanţa, prefectul judeţului Constanţa și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a judeţului Constanţa. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 25.11.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Mulţi credincioşi obişnuiau să meargă an de an la Peștera Sfântului Andrei, în ziua marii sărbători.

Chiar dacă autorităţile au limitat circulaţia şi adunările, Arhiepiscopul Tomisului îi cheamă pe enoriaşi la Peștera Sfântului Apostol Andrei.

Arhiepiscopul Tomisului a oficiat o slujbă într-o biserică din oraş care are hramul Sfintei Ecaterina. Zeci de enoriaşi care participau la slujbă în interior nu purtau mască şi au fost amendaţi.

Constanţa este în carantină, iar slujbele sunt permise doar afară.

După acest incident, Înaltpreasfințitul Teodosie i-a trimis o scrisoare primului ministru în care cere din nou să fie permis pelerinajul de Sfântul Andrei şi reclamă faptul că enoriaşii au fost penalizati pentru că se rugau în biserică. Amenzile au fost de 4500 de lei în total.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI