Ceremoniile oficiale organizate în Parcul Carol au fost transmise în direct pe TVR 1. Povestea Unirii Principatelor Române

Povestea unirii Principatelor Române
Povestea unirii Principatelor Române
24 ianuarie 2022, 10:46

La ceremoniile oficiale organizate în Parcul Carol au participat președintele Klaus Iohannis și mai mulți membri ai Guvernului. TVR 1 a transmis în direct evenimentul, într-o ediție specială.

La 24 ianuarie 1859 s-a unit Moldova cu Ţara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Era o ţară mică, dar atunci i s-a spus pentru prima oară România, şi a fost primul pas important spre înfăptuirea statului național unitar român din 1918.

În urma rãzboiului Crimeii, Principatele Române ajung, din mâinile rușilor și ale turcilor, în cele ale marilor puteri europene. În 1856, Tratatul de Pace de la Paris permite Moldovei și Țării Românești să se unească, mai mult pe hârtie, pentru că trebuia să-și aleagă domnitori, guverne și capitale diferite, dar și o comisie centrală, un fel de parlament comun, la Focșani.

24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Cuza. Kogălniceanu: Alegându-te pe tine domn … am voit să arătăm lumei aceea ce toată ţara doreşte: la legi noi, om nou

Cornel Ilie, director adjunct al Muzeul Național de Istorie a României: S-au decis oarecum suprinzător sp-l propunp ca și candidat la domnia Moldovei pe colonelul Alexandru Ioan Cuza. A fost pârcălab de Covârlui și se remarcase tocmai pentru că luase atitudine față de neregulile care se întâmplaseră la alegerile elective din Moldova și și-a dat demisia.

Unioniștii au reușit să facă propagandă pentru alegerea aceluiași domn și la Bucureșți.

Cuza a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române iar, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern.

Reformele sale aveau să-i grăbească detronarea. Împroprietărirea țăranilor a supărat marii moșieri și Biserica.

Politicieni conservatori și liberali au format „monstruoasa coaliție”, care l-a obligat pe Alexandru Ioan Cuza să-și semneze  abdicarea după șapte ani de domnie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă