Ceremoniile oficiale organizate în Parcul Carol au fost transmise în direct pe TVR 1. Povestea Unirii Principatelor Române

Astăzi sărbătorim 163 de ani de la prima manifestare a solidarității românilor sub același drapel. Principatele Unite au fost, așadar, expresia unei voințe și a unei putințe exprimate în vremuri potrivince.

24 Ianuarie 2022, 10:46 (actualizat 24 Ianuarie 2022, 12:37) Știrile TVR |

La ceremoniile oficiale organizate în Parcul Carol au participat președintele Klaus Iohannis și mai mulți membri ai Guvernului. TVR 1 a transmis în direct evenimentul, într-o ediție specială.

La 24 ianuarie 1859 s-a unit Moldova cu Ţara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Era o ţară mică, dar atunci i s-a spus pentru prima oară România, şi a fost primul pas important spre înfăptuirea statului național unitar român din 1918.

În urma rãzboiului Crimeii, Principatele Române ajung, din mâinile rușilor și ale turcilor, în cele ale marilor puteri europene. În 1856, Tratatul de Pace de la Paris permite Moldovei și Țării Românești să se unească, mai mult pe hârtie, pentru că trebuia să-și aleagă domnitori, guverne și capitale diferite, dar și o comisie centrală, un fel de parlament comun, la Focșani.

24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Cuza. Kogălniceanu: Alegându-te pe tine domn ... am voit să arătăm lumei aceea ce toată ţara doreşte: la legi noi, om nou

Cornel Ilie, director adjunct al Muzeul Național de Istorie a României: S-au decis oarecum suprinzător sp-l propunp ca și candidat la domnia Moldovei pe colonelul Alexandru Ioan Cuza. A fost pârcălab de Covârlui și se remarcase tocmai pentru că luase atitudine față de neregulile care se întâmplaseră la alegerile elective din Moldova și și-a dat demisia.

Unioniștii au reușit să facă propagandă pentru alegerea aceluiași domn și la Bucureșți.

Cuza a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române iar, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern.

Reformele sale aveau să-i grăbească detronarea. Împroprietărirea țăranilor a supărat marii moșieri și Biserica.

Politicieni conservatori și liberali au format „monstruoasa coaliție", care l-a obligat pe Alexandru Ioan Cuza să-și semneze  abdicarea după șapte ani de domnie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 28°C 23°C
CLUJ 25°C 19°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI