Ceremonii restrânse de 1 Decembrie. Iohannis: "Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical şi toţi cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar şi către victime"

Arcul de Triumf, locul tradiţional în care se desfăşura parada de Ziua Naţională, a fost anul acesta aproape pustiu. Parada de 1 Decembrie a fost înlocuită cu o festivitate de mici dimensiuni, la care au luat parte doar oficiali şi presă, fără public. Preşedintele Klaus Iohannis a încheiat ceremoniile de anul acesta printr-un discurs în care a vorbit despre sacrificiu şi unitate. Ca în fiecare an, Televiziunea Română a fost partener oficial al transmisiunilor de 1 Decembrie şi a oferit semnal tuturor posturilor de televiziune.

01 Decembrie 2020, 07:23 (actualizat 01 Decembrie 2020, 15:40) Știrile TVR |
Ceremonii restrânse la Arcul de Triumf. Mesajul politicienilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ediția specială #NOISUNTEMROMANIA poate fi vizionată și pe TVR+

150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale au participat la ceremonia oficială în format restrâns. A fost ținut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, dar și pentru victimele virusului SARS-CoV-2.

A fost intonat Imnul național și au fost trase 21 de salve de tun.

Președintele României, Klaus Iohannis, a depus o coroană de flori.

"În această piață, care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini ca de obicei", a remarcat președintele Klaus Iohannis în debutul mesajului său de Ziua Națională.

"Cadența militarilor, bucuria din ochii copiilor, ridicați în brațe de părinți sau bunici emoționați, sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil", a adăugat el.

Șeful statului i-a omagiat pe toți cei care își pun în fiecare zi sănătatea în pericol ca să lupte cu pandemia: personalul medical și militar, dar și voluntari din societatea civilă.

"Fiecare generație are eroii săi! Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989. Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări. Generațiile viitoare își vor aminti de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii", a spus Klaus Iohannis.

"Dragi români, astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momentele pe care le cinstim de Ziua Naţională, de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depăşirii acestei perioade pline de provocări şi implicarea într-un nou angajament pentru viitor. Nu va fi uşor, dar sunt sigur că împreună, cu energie şi responsabilitate, vom reuşi să ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale. În întreaga Românie am văzut poveşti copleşitoare despre oameni care îşi dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalţi, despre oameni care se oferă voluntari, despre oameni care donează continuu pentru spitale aflate în dificultate. Aceasta este unirea românilor din anul 2020!", a subliniat șeful statului în discursul său.

"Uniți, solidari și hotărâți vom trece cu bine și peste această perioadă grea. Și când această pandemie va fi depășită, ne vom întâlni din nou. Vom fi împreună și vom spune că uniți am învins și că, orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniți vom învinge!", a afirmat președintele Klaus Iohannis.

În aceeași notă au fost și mesajele transmise de premierul Ludovic Orban și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Pandemia a anulat și recepția tradițională găzduită de președinte la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis decorează însă mai mulți medici și reprezentanți ai personalului medical din linia întâi.

Ediţia specială a Ştirilor TVR #NOISUNTEMROMANIA a adus în prim plan eroi din lupta pe care o purtăm zi de zi în această perioadă, români care au pus mai presus de orice datoria pentru semeni. Lor le spunem un simplu "Mulţumesc!".

Prima oră a programului în direct #NOISUNTEMROMANIA a fost dedicată celor din linia întâi, celor care "au tratat" România prin solidaritate. Ediția, care a inclus duplexuri cu studiourile teritoriale, a adus în lumina reflectoarelor "eroii de lângă noi" (medicul, profesorul, voluntarul), precum și modul în care fiecare dintre noi poate fi un erou printr-un gest simplu.

Reporterii Ştirilor TVR au prezentat poveştile impresionante ale unor români de aici, de acasă, sau plecaţi în străinătate.

Cea de-a doua parte a transmisiunii directe a cuprins ceremonia de la Arcul de Triumf.

Invitat a fost apoi dr. Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar și coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI