Aproape 30.000 de spectatori au asistat încântați la defilarea militarilor și a vehiculelor de luptă pe sub Arcul de Triumf, dar și la spectacolul făcut pe cer de aeronave. Au fost condiții stricte de acces doar pentru invitații de la tribuna oficială, acolo unde au fost prezenți și președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.
1500 de militari și 100 de mașini de luptă au defilat în fața miilor de spectatori care s-au strâns la Arcul de Triumf din Capitală. În premieră, Armata a adus rachete Patriot și Himars. Vremea a fost perfectă pentru sărbătoare. Așa că a fost spectacol și pe cer. 30 de elicoptere și avioane au salutat mulțimea și oficialii, la verticala monumentului.
Defilarea fost mai scurtă decât în alți ani. A durat doar trei sferturi de oră. Suficient însă cât să-i încânte pe copii.
Foarte mulți spectatori au venit cu drapelul sau îmbrăcați în tricolor.
În public au fost și mulți cetățeni străini.
După parada militară, Piața Arcului de Triumf s-a transformat într-o imensă zona pietonală. A fost rândul spectatorilor să defileze pe stradă, spre expoziția de tehnică militară organizată în apropiere. Tancurile și rachetele au fost cucerite de copii.
Pentru mulți dintre cei care au asistat la paradă, sărbătoare a continuat acasă, în familie.
ACTUALIZARE În fiecare an, 1 Decembrie este pentru TVR o adevărată desfășurare de forțe. Sute de profesioniști sunt implicați în fiecare secundă, pentru ca, la final, emoția paradei militare de la Arcul de Triumf din Capitală, dar și ceremoniile de la Alba Iulia și Focșani să ajungă în casele fiecărui român. Toate posturile de televiziune transmit imaginile filmate de TVR, care este partener oficial al evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României.
ACTUALIZARE A fost desfășurare de forțe impresionantă la Arcul de Triumf din Capitală. Peste 1.500 de militari cu 100 de mijloace tehnice au defilat prin fața spectatorilor și a oficialilor.
Aproximativ 30 de aeronave au făcut spectacol pe cer.
Anul acesta, deși suntem încă în pandemie, accesul publicului a fost permis, cu masca obligatorie și respectarea distanței de 1,5 metri între participanți. Iar vremea a fost perfectă pentru așa o sărbătoare.
În memoria eroilor care și-au dat viața pentru țară, și la mormântul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol au fost organizate ceremonii speciale cu depuneri de coroane.
ACTUALIZARE Parada Militară Națională organizată cu prilejul Zilei Naționale a României a început cu defilarea detașamentelor reprezentative ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.
ACTUALIZARE Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, a depus o coroană de flori în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie de-a lungul timpului.
ACTUALIZARE Muzicile Reunite ale Garnizoanei București, alături de baritonul Ștefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic ”Doina” al Armatei, au interpretat IMNUL NAŢIONAL AL ROMÂNIEI.
Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de omagiu și respect pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, s-au executa 21 de lovituri de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae.
Aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice, pot fi urmăriţi la Parada Militară Naţională, organizată cu ocazia Zilei României în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. Este a doua Paradă în pandemie, însă este prima la care oamenii pot asista, cu respectarea măsurilor sanitare.
Armata și celelalte structuri de forță ale statului au adus la Paradă sute de militari, dar și cea mai bună tehnică pe care o au în dotare. Pentru prima dată în pandemie, oamenii pot vedea și în jur de 100 blindate și sisteme de rachete care vor trece pe sub Arcul de Triumf.
La Paradă, armata a adus, în premieră, sisteme de rachete de ultimă generație Patriot și Himars, dar și blindate Humvee, Piranha 3 și 5. Pe sub Arc, vor trece și reprezentanți ai Ministerului de Interne, ai SPP, SRI și STS.
Piața a fost survolată de 30 de elicoptere, avioane de transport și de vânătoare.
La paradă participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.
Defilarea se realizează pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.
Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonia de Ziua Naţională a României se poate realiza fără a avea certificat verde, doar în afara zonelor oficiale delimitate de organizatori şi este permis cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între participanţi şi cu purtarea măştii de protecţie.
Potrivit Biroului de presă al Jandarmeriei Capitalei, participanţii pot veni în zona principală - pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, segmentul cuprins între Piaţa Victoriei şi Piaţa Arcul de Triumf (pe ambele sensuri), cu acces dinspre Piaţa Victoriei sau dinspre Piaţa Charles de Gaulle (cu restricţii), pe bulevardul Mareşal Constantin Prezan, cu acces în şoseaua Pavel D. Kiseleff prin strada Maior Gheorghe Şonţu şi strada Uruguay, sau în zona secundară (cu restricţii) - dinspre Piaţa Presei Libere, pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, cu acces prin Aleea Primo Nebiolo, către coloana organizată pentru defilare.
În zona oficială pot intra cel mult 400 de persoane, însă vaccinate sau care au trecut prin boală.
TVR este și de această dată singura televiziune care filmează evenimentul și distribuie tuturor imaginile. Gazde sunt, ca de fiecare dată, Adelin Petrișor și generalul Constantin Spînu. Televiziunea Publică transmite Parada de Arcul de Triumf cu 20 de camere. Regizorul și directorul de imagine s-au asigurat acoperă toate unghiurile interesante. O cameră va transmite în direct imagini din formația de elicoptere a Forțelor Aeriene.
În zona Arcului de Triumf a fost organizată o expoziţie de tehnică militară, care a putut fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale.
Tot în Bucureşti, la ora 9,00, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, la care a participat și prim-ministrul Nicolae Ciucă. De la ora 19,00, militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului - Palatul Cotroceni - sediul brigăzii.
Ceremonii militare dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României se desfășoară și la Alba-Iulia, precum și în toate garnizoanele militare, în condiții de siguranță sanitară pentru prevenirea răspândirii și contaminării cu noul coronavirus SARS CoV-2.
În Alba Iulia, la Monumentul "Marii Uniri" vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.
Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României participă, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la organizarea de ceremonii militare în garnizoanele unde sunt dislocate unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național participă la ceremonii militare în cadru restrâns.
Proclamarea, la 1 Decembrie 1918 a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, prin glasul unanim al celor peste 100.000 de români veniți la Marea Adunare de la Alba-Iulia desăvârșea România Mare.