Ceremonii la Wielun, Polonia, la 80 de ani de când a început Al Doilea Război Mondial. Micul oraș fără apărare a fost atacat la primele ore ale dimineții de 1 septembrie 1939

1 septembrie 2019, 20:09

Sirenele au răsunat la Wielun la 04.40. A fost ora la care trupele aeriene ale Germaniei fasciste au bombardat micul oraș fără nicio importanță militară, care nu se trezise încă din somn.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Era o lume normală, o lume normală care a fost distrusă prin sfidarea tuturor principiilor, prin încălcarea tuturor legilor internaţionale„.

Primele bombe din război au căzut peste spitalul din Wielun, care avea crucea roșie pe acoperiș. 75% din centrul orașului a fost distrus.

Prezent la ceremoniile de duminică, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, le-a cerut polonezilor iertare în numele țării sale: „A fost o crimă de război comisă de Germania. (…) Nu vom uita. Nu vom uita rănile pe care germanii le-au provocat polonezilor„.

În capitala Poloniei au venit lideri europeni pentru a fi alături de polonezi la momentul comemorativ. Președintele Donald Trump, care urma și el să participe, și-a anulat vizita în ultimul moment, din cauza apropierii uraganului Dorian de coasta estică a Floridei. Mesajul Washingtonului a fost adus de vicepreședintele Mike Pence.

Mike Pence, vicepreședintele SUA: „Vom continua să fim alături de toţi aliaţii noştri pentru apărarea noastră comună. America şi Polonia vor continua să facă apel la aliaţii noştri pentru îndeplinirea promisiunilor pe care ni le-am făcut reciproc„.

Al Doilea Război Mondial a izbucnit la o săptămână după încheierea, între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, a Pactului Ribbentrop-Molotov, prin care cele două puteri își împărțeau Europa între ele.

Între 40 și 60 de milioane de oameni au murit în conflagrație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite