CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA

Ceremonii la Moscova în memoria victimelor represiunilor staliniste

În Rusia se comemorează victimele represiunilor politice. Asociația Memorial a organizat ceremonii şi momente de reculegere în memoria celor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist - într-un loc emblematic din capitala Rusiei. O corespondență de la Moscova, de Liviu Iurea.

30 Octombrie 2017, 09:55 (actualizat 30 Octombrie 2017, 10:09) Știrile TVR |

De la ora 10:00, fără întrerupere, moscoviții au stat la coadă să citească numele victimelor represiunilor staliniste. Participanții la acțiunea de comemorare au citit cu voce tare nu numai numele, vârsta, profesia, dar și data execuției. În mod tradițional, ceremonia de reculegere se desfășoară în Piața Lubianka, lângă clădirea FSB-ului - fostul KGB, la monumentul victimelor represiunilor politice. Acolo, pe 30 octombrie 1990, a fost adusă o piatră chiar de pe insulele Solovki, transformate după revoluția bolșevică în primul Gulag sovietic.

Au fost amintite și citite circa 3000 de nume, cu toate că numai în Moscova, în perioada Marii Terori, au fost executate peste 30.000 de persoane. Potrivit organizației Memorial, în anii '37 -'39 au fost executate prin împușcare 725.000 de persoane, iar în întreaga perioadă sovietică s-au pronunțat 1,1 milioane de condamnări la moarte.

Procesul de reabilitare a victimelor represiunilor staliniste a început după moartea dictatorului, în 1954. Sunt date care arată că în tot spațiul ex-sovietic au avut de suferit de pe urma regimului comunist, prin condamnări arbitrare și abuzive, în urma unor acuzații inventate, aproximativ 7 milioane de oameni.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI