Ziua Eroilor, comemorată astăzi în țară. Președintele Klaus Iohannis: România este un aliat puternic și respectat în cadrul NATO

2 iunie 2022, 09:31

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune cu ocazia participării la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Eroilor la Monumentul Mormântulului Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, București.

”Ziua Eroilor este un emoționant prilej de a cinsti cu recunoștință memoria înaintașilor noștri”, a spus președintele. Klaus Iohannis a adus un omagiu militarilor noștri uciși în teatrele de operații, unde Armata României a îndeplinit misiuni ca parte a angajamentelor asumate de țara noastră, alături de aliați și parteneri.

”România este un aliat puternic și respectat în cadrul NATO, un stat membru ferm angajat în Uniunea Europeană și un partener strategic important al Statelor Unite ale Americii”, a reiterat Klaus Iohannis, care a dăugat că ”aproximativ 4.000 de militari aliați se instruiesc pe teritoriul țării noastre împreună cu forțele armate române, în cadrul procesului de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre.”

Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis poate fi citit aici.

La ceremonia militară și religioasă, au mai participat premierul Nicolae Ciucă, precum și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

 

 

Elevul caporal Patru Bănulescu de clasa a XI-cea la Colegiul Național Dimitrie Cantemir din Breaza a recitat poemul lui Nichita Stănescu, intitulat ”Nu-l uitați!”

La ceremonie, au fost prezenți veterani de război, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, iar militarii Brigăzii 30 Gardă vor executa exerciții de Drill-team.

Pomenirea eroilor chiar de praznicul Înălţării Domnului a fost hotărită de Sinodul Bisericii Ortodoxe în 1920, iar în 2001 a fost proclamată Sărbătoare Naţională Bisericească. Sunt slujbe și evenimente peste tot în țară. Ministerul Apărării, prin instituțiile sale organizează simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, spectacole și expoziții.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite