Ceremonii de Ziua Unirii Principatelor. Klaus Iohannis, la Mormântul Ostașului Necunoscut: ”Este important să ne concentrăm pe lucrurile care ne apropie, călăuziți de spiritul unității naționale”. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, la ceremoniile de la Iași

24 ianuarie 2023, 08:08

ACTUALIZARE BUCUREȘTI Discursul președintelui Klaus Iohannis

”Dragi români,

În urmă cu 164 de ani, aspirațiile românilor de a trăi în același stat și sub un singur drapel erau cu un pas mai aproape de realitate, prin Unirea celor două Principate, Moldova și Țara Românească.
Dorința puternică de unire a românilor, manifestată în mod limpede și răspicat în cadrul Revoluției pașoptiste, nu a rămas un simplu ideal, ci a devenit realitate prin efortul neostenit și dedicarea elitelor vremii de a găsi soluțiile politice potrivite.
Marcarea acestei sărbători la Mormântul Ostașului Necunoscut reprezintă o aducere-aminte a jertfelor pe care înaintașii noștri le-au făcut pentru independență, unitate și suveranitate. Istoria țării noastre s-a construit prin angajamentul și sacrificiile unor întregi generații, cărora le datorăm prețuirea noastră, pentru că au luptat și au înfruntat cu demnitate și curaj riscuri și provocări în vremuri extrem de tulburi.
Unirea celor două Principate a fost un proces complex, care s-a desfășurat într-un context internațional dificil, fiind necesare eforturi politice și diplomatice abile din partea clasei politice pentru a câștiga susținerea marilor puteri pentru cauza românească.
Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești a reprezentat piatra de temelie a definirii națiunii noastre, orientate către valorile occidentale, democrație, drepturi și libertăți cetățenești.
Alexandru Ioan Cuza și-a asumat, împreună cu elitele intelectuale și politice, declanșarea unui important și vast proiect de modernizare, care a deschis calea către Marea Unire din 1918. Domnitorul Unirii i-a adus laolaltă pe românii de pe ambele maluri ale Milcovului și a pus bazele unei societăți noi, prin angajamentul său de eliminare a privilegiilor și prin promovarea principiilor liberalismului european al epocii.
În timpul domniei sale, Principatele Unite au parcurs un proces amplu de dezvoltare. Pe unitatea de limbă, pe istoria, cultura, tradițiile și aspirațiile comune, românii au pus bazele unui cadru legislativ și unei administrații moderne, comparabile cu cele occidentale, în spiritul epocii. Reforma agrară, reforma fiscală, crearea Codului Civil, legea comunală sau legea electorală reprezintă doar câteva exemple ale eforturilor de modernizare desfășurate de-a lungul domniei lui Cuza.
Dragi români,
Viziunea, ambiția și entuziasmul pașoptiștilor și unioniștilor constituie un exemplu viu de dăruire, patriotism și abnegație pentru dezvoltarea națiunii române. Reușitele din 1859 reprezintă o lecție veritabilă de responsabilitate pentru noi toți, cei care continuăm să clădim România europeană, modernă și democratică, indiferent unde ne aflăm.
Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanța educației, crea prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen. În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului.
În același timp, România dispune de fonduri europene semnificative pentru dezvoltare în următorii ani, astfel încât nu mai există justificări pentru care marile proiecte de infrastructură să sufere întârzieri. Așadar, reiterez apelul de a se utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a finaliza reformele de care are nevoie țara noastră și pentru a eradica disfuncționalitățile care trenează de prea mult timp.
Doamnelor și domnilor,
Sărbătoarea Unirii Principatelor Române din acest an are loc într-un context marcat de situații de criză care se succed cu rapiditate. De aproape un an, războiul s-a întors pe continentul nostru, odată cu invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, cu efecte pe care le resimțim cu toții.
Numeroasele provocări cu care ne confruntăm la nivel european riscă să slăbească atașamentul profund față de valorile democratice. Sunt vremuri extrem de dificile, care ne pun la încercare sistemul de valori sau credința în principiile europene. Vom trece cu bine acest veritabil test dacă, la fel cum ne îndeamnă Hora Unirii, vom ști „să dăm mână cu mână”, să prețuim solidaritatea și unitatea!
România a dovedit mereu că este un stat puternic, mai ales atunci când clasa politică, instituțiile publice și cetățenii au acționat împreună, punând pe primul loc binele comun. Acum, poate mai mult ca oricând, este important să ne concentrăm pe lucrurile care ne apropie, călăuziți de spiritul unității naționale.
Cu prilejul zilei Unirii Principatelor Române, în semn de apreciere a rezultatelor obținute în îndeplinirea misiunilor specifice, am decis să decorez Drapelul de Luptă al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Mare Ofițer, cu însemne de pace, pentru militari, și Drapelul de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer, cu însemne de pace, pentru militari.
Dragi români,
Cu încredere, speranță și voință, sunt convins că împreună vom reuși să trecem cu bine peste provocările prezentului și că vom deveni mai puternici și mai uniți!
La mulți ani tuturor românilor!
La mulți ani, România!”

ACTUALIZARE IAȘI A urmat discursul premierului Nicolae Ciucă la festivitățile de la Iași.

Doamnelor și domnilor,

Dragi ieșeni,

Mă bucur să revin la Iași, într-o zi cu o semnificație specială pentru România. Astăzi sărbătorim împreună Ziua Unirii Principatelor Române – actul fondator prin care națiunea română a pus bazele modernizării și emancipării statului și a început opera neobosită a unificării poporului nostru.

Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.

Unirea Moldovei cu Țara Românească nu ar fi fost posibilă fără acțiunile curajoase ale pașoptiștilor, fără munca neobosită a elitei intelectuale din cele două principate, fără demersurile neîntrerupte ale diplomației românești pe lângă Cancelariile Marilor Puteri și, mai ales, fără susținerea populară a românilor. Așadar, actul de acum 164 de ani a fost opera de voință și de curaj a întregului popor și a elitei sale politice.

Lecția istorică rămasă peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Realizările recente confirmă acest lucru. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.

Doamnelor și domnilor,

România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitorul nostru. Miza comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și ale întregii lumi.

Iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român, fără a lăsa pe cineva în spatele liniilor de dezvoltare. De a reduce, cât mai rapid cu putință, decalajele între sate și orașe, între regiunile României.

Guvernul pe care îl conduc a reușit progrese semnificative. Pentru că suntem la Iași, aș dori să mă refer la Autostrada Moldovei, A7, un obiectiv așteptat mulți ani de cetățeni și care, în sfârșit, are perspective certe de realizare. Finanțarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, majoritatea tronsoanelor sunt deja contractate, iar antreprenorii au început lucrul. Modul în care reușim să avansăm acest proiect în perioada scurtă în care l-am repus între priorități este încă un exemplu ca împreună putem pune lucrurile în mișcare, uniți de dorința pentru mai bine. A8, Autostrada Unirii, Târgu-Mureș-Iași-Ungheni va consolida, prin finanțarea europeană de care beneficiază România, oportunitățile de dezvoltare ale Moldovei.

Aceeași mobilizare trebuie să se regăsească în toate acțiunile îndreptate spre creșterea calității vieții cetățenilor noștri, spre dezvoltarea comunităților și a țării.

În România europeană toți cetățenii trebuie să aibă șanse egale, să se simtă în siguranță și să aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper.

Garanțiile de securitate oferite de NATO și de parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii, fondurile europene, inclusiv cele pe care le putem accesa prin PNRR, nivelul investițiilor de la bugetul de stat și mai ales existența unei unități de acțiune politică la nivel intern și extern sunt atuurile dezvoltării noastre.

Doamnelor și domnilor,

Drumul nostru către prosperitate este vegheat de valorile și libertățile democratice, respectând, în egală măsură, rădăcinile moștenite de la înaintași.

Asemenea tuturor democrațiilor europene, sub impactul crizelor multiple generate de război, și în România mișcări politice extremiste încearcă să ne influențeze societatea. Le recunoaștem cu ușurință, pentru că în discursurile promovate de liderii lor se promovează ura în locul bunei înțelegeri, frica în locul acțiunii, dezinformarea în locul adevărului, condamnarea în locul justiției prin lege.

Societățile democratice au însă propriile mecanisme de respingere bazate pe rădăcinile adânci și lecțiile oferite de istorie. În plus, în cazul României, echilibrul și înțelepciunea socială, susținerea puternică a valorilor europene și euroatlantice acționează ca un veritabil catalizator în jurul libertăților democratice.

Vă mulțumesc și am încredere că împreună vom menține România acolo unde îi este locul de secole – în marea familie a democrațiilor europene și occidentale!”

 

ACTUALIZARE Discursurile oficiale au fost deschise de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

În urmă cu 164 de ani, românii, popor şi conducători, au scris primul paragraf al istoriei statului naţional unitar român, o istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia, de fiecare dată, am demonstrat că doar uniţi putem depăşi orice obstacole. Doar împreună putem crea un viitor mai bun”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Atunci, în 1859, unitate nu a însemnat ca doar poporul să fie unit. Unitate a fost şi între conducători, personalităţi puternice cu viziuni proprii şi convingeri diferite au reuşit să se unească într-un scop comun: Unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Când am fost uniţi cu toţii, popor şi conducători, am făcut Mica Unire. Când am fost uniţi, am făcut România Mare. Când am fost uniţi, am scăpat de dictatură. Toţi, împreună, uniţi, am reuşit să ne simţim aliaţi de nădejde pentru a apăra securitatea ţării odată cu aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană. Unitatea este soluţia. Tot uniţi să intrăm în spaţiul Schengen. Tot uniţi să dezvoltăm economic toate regiunile ţării, împreună urmărind aceleaşi obiective. Tot uniţi să continuăm ceea ce am făcut în ultimul an la propriu, nu pe hârtie: unirea tuturor regiunilor ţării prin autostrăzi. Doar împreună, cu acelaşi obiective putem continua să atragem mai multe fonduri europene. Tot împreună putem creşte economia românească. Vă îndemn să lăsăm la o parte tot ce ne desparte şi uniţi să ne urmărim cu perseverenţă obiectivele comune, creşterea economică şi creşterea nivelului de trai al românilor„,

Pe tot parcursul discursului, s-au auzit fluierături din mai multe zone ale pieţei. „Eu chiar vă iubesc”, a spus Marcel Ciolacu atunci când au început să se audă fluierături şi huiduieli din mulţimea adunată în Piaţa Unirii din Iaşi.

ACTUALIZARE Evenimentul a început cu o slujbă Te Deum oficiată de către mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi reprezentanţi ai Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

ACTUALIZARE Peste 7.000 de persoane au venit, până marţi dimineaţă, în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a lua parte la manifestările organizate cu prilejul celebrării Unirii Principatelor Române.

Festivităţile au debutat, la ora 10,00, cu un spectacol folcloric intitulat „Noi suntem români!”. Până la ora 11,00 interpretează cântăreţii de muzică populară Karla Ursu, David Simion, Maria Ionescu, Loredana Colotin, Ion Macovei şi Biatrice Duca.

Şeful Executivului va susţine alocuţiuni la cele două evenimente organizate în Piaţa Unirii din Iaşi, la ora 11.00, şi în Piaţa Unirii din Focşani, după ora 16.00, conform unui comunicat al Guvernului.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, participă, marţi, la manifestările organizate la Iaşi şi Focşani cu prilejul Zilei Principatelor Române.

Înainte de a participa la aceste manifestări, premierul Nicolae Ciucă va vizita proiectul de extindere a Aeroportului Internaţional Iaşi.

La ora 12, preşedintele Klaus Iohannis se va afla la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol din Bucureşti, unde va decora drapelele de luptă ale Brigăzilor 30 Gardă şi 15 Mecanizată.

Și în Parcul Carol din Capitală se fac ultimele pregătiri pentru manifestările oficiale de Ziua Unirii Principatelor Române, cu participarea președintelui Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE Consilierul de stat Mihai Șomordolea a dat citire decretelor prezidențiale privind decorarea drapelele de luptă ale Brigăzilor 30 Gardă şi 15 Mecanizată.

Conform unui comiunicat al Administrației Prezidențiale, ”Cu prilejul zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de decorare a Drapelului de Luptă al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” și a Drapelului de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”.
Astfel, în semn de apreciere a rezultatelor importante obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice, pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României, Președintele Klaus Iohannis a conferit:
Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Mare Ofițer, cu însemn de pace, pentru militari, Drapelului de Luptă al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”;
– Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer, cu însemn de pace, pentru militari, Drapelului de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”
.”

ACTUALIZARE Ceremoniile au început la ora 12.00 cu o slujbă religioasă

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă