Ceremonii de comemorare a eroilor din 1989 | Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției | 21 decembrie, ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu în fața „oamenilor muncii”

21 decembrie 2022, 09:01

„Să păstrăm vie memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și să ducem mai departe idealurile pentru care au luptat!”, a transmis preşedintele printr-un mesaj postat pe Facebook.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă spune că „această perioadă a anului poartă de 33 de ani amprenta schimbării radicale de direcţie a României, de la regimul totalitar la democraţie. Martirilor Revoluției Române și tuturor celor care au avut de suferit în perioada de dictatură comunistă le datorăm libertatea de care ne bucurăm astăzi”.

Ceremoniile de comemorare a eroilor Revoluției se vor desfășura astăzi în Capitală, iar cele mai importante vor avea loc la Cimitirul Eroilor Revoluției, Troița de la Spitalul Colțea, Troița – Monument din incinta Bisericii Sfântul Gheorghe Nou, în Piața Universității, Sala Dalles şi în Piața Romană.

La 21 decembrie 1989, mitingul organizat de autorităţi în Piaţa Palatului s-a transformat într-un protest la adresa regimului comunist și a dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Protestele s-au extins în Piața Universității și Piața Romană, iar în dreptul hotelului Intercontinental s-a format o baricadă.

În 21 decembrie 1989 s-a tras asupra manifestanților și s-au înregistrat primele decese în rândul acestora.

21 decembrie 1989 – ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu în fața „oamenilor muncii”. Pentru prima dată în 24 de ani, Ceauşescu era huiduit public

Pe 21 decembrie 1989, în contextul evenimentelor de la Timişoara, Nicolae Ceauşescu programează o adunare populară la care să participe muncitorii din fabricile şi uzinele din Bucureşti. La un anumit moment, pentru prima dată în 24 de ani, din mulţime răzbate un vuiet. Ceauşescu rămâne uimit, fără să înțeleagă ce se întâmplă.

În ziua de 21 decembrie 1989 autorităţile se confruntau cu o criză în creştere, pe măsură ce tulburările din Timişoara se extindeau. În această zi tulburările au izbucnit şi în Capitală “care, din acel moment, a devenit principalul punct al demonstraţiilor”, se arată în volumul ”Revoluţia română din decembrie 1989”, de Peter Siani-Davies (apărută în versiunea românească la Editura Humanitas, Bucureşti, 2006).

Mitingul uriaş din Piaţa Palatului, care urma să fie transmis în direct la radio şi televiziune, trebuia să demonstreze publicului din România sprijinul larg de care continua să se bucure regimul şi, în consecinţă, să legitimeze reprimarea demonstraţiilor de la Timişoara. “Dată fiind tensiunea în creştere, aceasta era o strategie foarte riscantă (…) Dar Ceauşescu nu a văzut-o astfel deoarece continua să creadă cu tărie că beneficia de sprijinul maselor de muncitori”, arată Peter Siani-Davies, specialist în istorie modernă sud-est europeană, conferenţiar la University College din Londra.

La 21 decembrie 1989 la sediul Comitetului Central al PCR din Bucureşti s-a desfăşurat o şedinţă a Comitetului Politic Executiv în cadrul căreia s-a discutat situaţia de la Timişoara. Nicolae Ceauşescu a propus cu acest prilej mărirea unor retribuţii şi ajutoare sociale. În jurul orei 12.00 a început marele miting din Piaţa Palatului. Participanţilor le-au fost distribuite numeroase pancarte prin care erau condamnate manifestaţiile de la Timişoara şi se exprima solidaritatea cu conducerea de partid şi de stat. Desfăşurarea mitingului era transmisă în direct de televiziune şi radio.

La balconul Comitetului Central al PCR se aflau Nicolae Ceauşescu şi soţia sa, Elena, înconjuraţi de mulţi dintre conducătorii de partid. Cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu a fost întreruptă de grupuri de protestatari, constituite spontan. S-au auzit huiduieli, s-a creat panică, iar cea mai mare parte a manifestanţilor s-a dispersat din Piaţa Palatului. Panica s-a generalizat, iar Nicolae Ceauşescu a părăsit microfonul şi a plecat din balconul de la care vorbea. Transmisia mitingului la radio şi televiziune a fost întreruptă.

După câteva momente, Nicolae Ceauşescu a reapărut în balconul Comitetului Central şi a reînceput cuvântarea, transmisiile de televiziune şi radio fiind reluate. Nicolae Ceauşescu a promis luarea unor măsuri de îmbunătăţire a nivelului de trai şi protecţie socială. Spre sfârşitul discursului, a fost din nou întrerupt de scandări neclare, astfel încât mitingul s-a terminat mai devreme decât fusese planificat. Mulţimea s-a grăbit să plece, piaţa s-a golit, iar pe pavaj au rămas grămezi de pancarte. Totodată au început primele desfăşurări de trupe.

Pentru prima dată în 24 de ani de când se afla la conducere, Ceauşescu fusese huiduit în timpul unui discurs, se menţionează în lucrarea ”România. Date şi fapte. 1989-2009”. După spargerea mitingului, pe străzile din jur mii de oameni manifestează pentru democraţie şi împotriva dictaturii. Se aud lozincile: ”Democraţie!”, ”Libertate!”, ”Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!”, ”Jos Ceauşescu!”. La ora 14.00 în centrul oraşului apar primele blindate şi autoamfibii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă