Ceremonie impresionantă de comemorare a 100 de ani de la bătălia de la Mărășești. TVR a transmis în direct evenimentul

6 august 2017, 10:46

Peste 4 mii de oameni au venit să asiste la Ceremonia comemorativă a Centenarului bătăliei de la Mărăşeşti. A trecut un secol de la faimoasa încleştare, când Armata Română a oprit inaintarea trupelor germane şi austro-ungare.  În cinstea eroilor care au luptat şi s-au jertfit atunci au avut loc ceremonii fastuoase, la Mausoleu.

A fost intonat Imnul României și au fost trase 21 de salve de tun în memoria eroilor.

Avioane școală Șoim și F16 din dotarea Forțelor Aeriene Române au survolat Mausoleul de la Mărășești, în semn de omagiu.

Președintele Klaus Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unităților militare succesoare ale tradițiilor de luptă, s-a adresat participanților, reprezentanți ai autorităților publice, corpului diplomatic și cultelor, și a oferit Mausoleului de la Mărășești un drapel comemorativ.

Eroul veteran plutonier în rezervă Daniel Porumb, rănit grav în teatrele de operații din Afganistan, a vorbit despre luptele din vara anului 1917 din zona Mărășești.

A fost oficiat un ceremonial religios de un sobor de preoţi condus de mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviştei, şi arhiepiscopul Vrancei şi Buzăului, Ciprian. Au fost depuse coroane de flori la Mausoleul de la Mărășești a fost ținut un moment de reculegere. A fost intonat semnalul Stingerea şi au fost aprinse torţele recunoştinţei.

Președintele Klaus Iohannis: „În numele statului român, îmi plec fruntea în memoria eroilor care-și dorm în glorie somnul de veci în Mausoleul de la Mărășești. Nu-i vom uita niciodată! (…). Este momentul potrivit să evocăm astăzi cu recunoștință sprijinul misiunii militare franceze de sub comanda Generalului Berthelot, care a contribuit semnificativ la victoriile din vara anului 1917. Îi onorăm, totodată, pe militarii ruși căzuți în luptă, pe câmpul de bătălie de la Mărășești, alături de ostașii români. La un secol de la Primul Război Mondial, îi pomenim pe cei căzuți în luptă care se odihnesc în pământul țării noastre, indiferent de steagul sub care au luptat şi de limba în care au jurat credință acestuia. Fie-le țărâna ușoară!Aceste locuri au fost martorele unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria României, când prietenii ne erau puțini, aliații  se aflau departe, iar inamicii ne înconjurau. O deviză curajoasă stă de atunci ca un legământ al Armatei noastre: Pe aici nu se trece! La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliaţii şi partenerii se pot baza, pilon de stabilitate şi securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură și Armatei României„. (Urmăriți discursul integral al președintelui, în secțiunea video)

Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Consiliului județean Vrancea, Marian Oprișan, au lansat emisiunea de timbre Pe aici nu se trece.

(w500) Emisiunea

După defilarea drapelelor de luptă, ziua s-a încheiat cu spectacolul extraordinar de evocare istorică „Pe aici nu se trece!”. Pe scena din faţa Mausoleului Eroilor au urcat Paula Seling, Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu, Vlad Rădescu, Mihaela Vlădescu, Proiect K1, Gheorghe Zamfir, violonistul Eugen Sârbu, Dumitru Fărcaş, Daniel Lazăr, Trupa „Lupii Albi”.

La eveniment au participat oficiali, între care fostul președinte Traian Băsescu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintele Senatului, Călin Popescu – Tăriceanu, premierul Mihai Tudose, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Justiției, Tudorel Toader, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Dar și reprezentanți ai autorităţilor publice, corpului diplomatic, partidelor politice şi cultelor.

TVR, care este official broadcaster al evenimentului, a lansat campania #eusuntromania, un maraton jurnalistic excepțional în care, timp de un an, vor fi prezentate povești ale tinerilor care vor construi România următorilor 100 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite