Ceremonie dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Iohannis: Este imperativ să spunem un NU hotărât minciunii, urii, dezinformării!

La Templul Coral din Bucureşti au fost comemorate victimele Holocaustului. Reprezentanţii statului român au depus coroane de flori și s-au angajat să combată, prin legislație și educarea tinerei generații, abuzurile și extremismul. La ceremonie au participat supravieţuitori şi urmaşi ai victimelor Holocaustului. 27 ianuarie marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

25 Ianuarie 2022, 10:10 (actualizat 25 Ianuarie 2022, 21:10) Știrile TVR |

Evenimentul a fost organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Justiţiei.

Televiziunea Română a transmis ceremonia, într-o editie specială pe TVR 1.

Președintele Klaus Iohannis a participat la ceremonie, unde a susținut o alocuțiune.

Declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

- Printre noi mai sunt astăzi puţini dintre cei care au trăit ororile Holocaustului. Mărturiile şi exemplele lor de umanitate, iertare şi speranţă trebuie păstrate şi preţuite de către noi toţi

- aduc un pios omagiu victimelor Holocaustului  și reiterez angajamentul ferm de a nu uita și de a transmite generațiilor viitoare misiunea prezervării memoriei Holocaustului.

-Promovarea drepturilor și a libertăților fundamentale respectarea adevărului istoric și înțelegerea cauzelor care au determinat apariția unor asemenea atrocități ne dau asigurări că astfel de crime împotriva umanității nu vor mai avea loc niciodată

- Astăzi pericolele la adresa democrației îmbracă forme noi și înșelătoare- exacerbarea antisemitismului xenofobiei, a intoleranței, a rasismului și a discriminării, încercările de reabilitare a criminalilor de război, abdicarea de la apărarea valorilor supreme ale umanității pot readuce în actualitate experiențele tragice ale istoriei

- Este inacceptabil ca anumite persoane sau grupuri instrumentalizează în mod cinic acest episod cumplit pentru interese politicianiste, de moment.

- Toate acestea riscă să pericliteze progresele pe care România le-a înregistrat în ultimii ani în domeniul asumării trecutului și combaterii extremismului

- Este imperativ ca fiecare dintre noi să spună un ”nu” hotărât minciunii, urii,  dezinformării, teoriilor conspirației, pentru că doar așa poate fi garantată respectarea valorilor și a principiilor democratice.

- Pandemia de covid-19 a amplificat virulența atacurilor antisemite și a creat un cadru propice răspândirii teoriilor conspirației, dezinformărilor.  Să nu închidem ochii în față acestor pericole reale.

- Să ne implicăm, așadar, cu toții, reprezentanții autorităților publice și cetățenii, să ne implicăm pentru apărarea libertăților fundamentale și pentru menținerea sănătății democrației.

- Să nu închidem ochii în faţa acestor pericole reale, care se ascund de multe ori abil în spatele unei clamate libertăţi de expresie. Escaladarea atitudinilor şi a manifestărilor antisemite, radicale şi discriminatorii are loc tocmai pe fondul unei stări de apatie, când societatea nu consideră suficient de serioasă ameninţarea extremistă. Istoria ne-a arătat, fără putinţă de tăgadă, ce monştri pot naşte abdicarea de la valorile fundamentale, dispreţul faţă de democraţie, ura şi pasivitatea în faţa acestor atitudini.

- Nu avem voie să rămânem tăcuţi! O voce care spune adevărul poate stinge mai multe voci mincinoase. Să ne implicăm, aşadar, cu toţii, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi cetăţeni, pentru apărarea libertăţilor fundamentale şi pentru menţinerea sănătăţii democraţiei noastre.

- Abuzurile şi extremismele de orice fel nu pot fi tolerate şi încălcarea legii trebuie ferm sancţionată. România deţine instrumentele necesare pentru contracararea acestor elemente şi trebuie ca toate eforturile să fie concentrate în direcţia consolidării lor

- Educația ne oferă anticorpii necesari pentru a lupta împotriva tendințelor toxice, iar cultivarea toleranței, a solidarității și a respectului față de ceilalți, față de diversitate reclădesc încrederea la nivelul societății.

- Totodată, realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România şi colaborarea cu parteneri naţionali şi internaţionali în vederea combaterii antisemitismului sunt angajamente naţionale pe care le-am reafirmat cu prilejul participării la Forumul Internaţional dedicat Comemorării Holocaustului şi Combaterii Antisemitismului de la Malmö, de anul trecut.

- Trebuie să vorbim deschis şi onest despre ceea ce a fost Holocaustul, să ne asigurăm că generaţiile tinere şi viitoare vor cunoaşte acest trecut dureros. Să nu rămânem indiferenţi şi martori tăcuţi în faţa discursului instigator la ură şi să sancţionăm ferm, de pe poziţii democratice, fiecare derapaj.

Participanţii la eveniment au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă, deputatul Silviu Vexler, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării, Vasile Dâncu, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, au depus coroane de flori în memoria victimelor Holocaustului.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 24°C
IASI 16°C 22°C
CLUJ 17°C 20°C
CONSTANTA 17°C 18°C
CRAIOVA 20°C 24°C
BRASOV 16°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI