Cereale ucrainene: Centrul Comun de Coordonare confirmă că nu au fost aprobate mişcări de nave pentru duminică

Navă cu cereale din Ucraina
Navă cu cereale din Ucraina
30 octombrie 2022, 09:18

‘Nu a fost găsit un acord comun la JCC cu privire la mişcările de ieşire şi de intrare a cargourilor pe 30 octombrie’, afirmă Centrul într-un comunicat emis în cursul nopţii, după ce Rusia, invocând un atac cu drone împotriva navelor sale, şi-a suspendat participarea la acordul semnat la 22 iulie la Istanbul.

JCC, care reuneşte delegaţi din Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU la Istanbul, precizează că a fost informat de Rusia despre ‘preocupările’ acesteia privind ‘securitatea cargourilor’, pe care le-a transmis delegaţiilor turcă şi ucraineană.

‘Coordonatorul ONU pentru Iniţiativa privind cerealele în Marea Neagră, Amir Abdullah, a fost notificat astăzi (29 octombrie) de către delegaţia rusă pe lângă JCC despre preocupările acesteia cu privire la securitatea mişcărilor navelor comerciale’, a scris JCC.

‘Dl. Abdullah a adus (aceste preocupări) în atenţia delegaţiilor turcă şi ucraineană’, adaugă comunicatul.

Ankara nu a reacţionat oficial după acest anunţ.

Turcia nu a fost înştiinţată oficial de Rusia cu privire la retragerea sa din acordul internaţional privind exporturile de cereale, a declarat sâmbătă o sursă de securitate pentru AFP.

‘JCC examinează recentele evoluţii, evaluându-le impactul asupra operaţiunilor şi discută despre viitoare etape’, a indicat sursa.

Nouă nave au putut trece sâmbătă prin coridorul maritim din Marea Neagră şi ‘mai mult de zece’ sunt pregătite să o facă, în cele două sensuri, precizează JCC.

Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU.

Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate.

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite