Cercetătorii urmăresc un nou virus identificat în China, care s-ar fi transmis de la animale la om. Sunt zeci de cazuri de îmbolnăviri

Virusul  Langya
Virusul Langya
10 august 2022, 15:01

Noul henipavirus Langya (LayV) a fost detectat pentru prima dată în provinciile din nord-est Shandong și Henan, la sfârșitul anului 2018, dar a fost identificat oficial de oamenii de știință săptămâna trecută.

Oamenii de știință spun că  virusul a fost probabil transmis de la animale la oameni, iar autoritatea sanitară din Taiwan monitorizează răspândirea. Cercetătorii au testat animale sălbatice și au găsit  ARN viral LayV la mai mult de un sfert dintr-un total de 262 de chițcani, o descoperire care arată că acest animal „poate fi un rezervor natural”. Virusul a fost descoperit și la un procent de doi la sută dintre caprele domestice și 5 la sută dintre câini.

La oameni, virusul provoacă simptome precum febră, oboseală, tuse, pierderea poftei de mâncare și dureri musculare. Toate persoanele infectate au avut febră, au spus oamenii de știință. Virusul a fost singurul agent patogen potențial găsit la 26 dintre cele 35 de persoane infectate, ceea ce  sugerează că „LayV a fost cauza bolilor febrile”.

Nu au existat decese provocate de LayV. Profesorul Wang Linfa de la Duke-NUS Medical School a declarat pentru publicația  Global Times că virusul nu a provocat cazuri  „fatale sau foarte grave” până acum și că „nu este nevoie de panică”.

Oamenii de știință au secvențiat genomul LayV și au stabilit că este un henipavirus, o categorie de virusuri ARN zoonotice care include și virusurile Hendra și  Nipah. Virusul Hendra (care afectează caii și oamenii și își are originea în Australia) și virusul Nipah – care a provocat focare de boli în Asia de Sud-Est – au fost ambele asociate cu rate ridicate de mortalitate.

LayV este înrudit cel mai îndeaproape cu virusul Mojiang, care a fost descoperit în sudul Chinei.

Centrele pentru Controlul Bolilor din Taiwan (CDC) au anunțat duminică că vor implementa măsuri de secvențiere și supraveghere a genomului  în cazul acestui nou virus, a transmis  agenția de știri Central din Taiwan.

Chuang Jen-hsiang, director general adjunct al CDC din Taiwan, a declarat într-o conferință de presă că agenția cercetează căile de transmitere și va colabora cu Consiliul Agriculturii pentru a investiga boli similare la speciile originare din Taiwan.

Experții în boli infecțioase au avertizat de mult că actuala criza climatică și distrugerea naturii vor crește riscul transmiterii virusurilor de la animale la oameni.

VEZI ȘI: Au fost detectate 35 de infectări cu un nou virus de origine animală în China. OMS: Virusul Hendra provoacă la om infecţii asimptomatice sau respiratorii acute şi encefalite grave. Rata de deces este estimată între 40% şi 75%

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite