Experții și fermierii avertizează că există riscul să rămânem fără ciocolată. Un laborator specializat din Marea Britanie încearcă să salveze plantațiile de arbori de cacaco de pe planetă.
O lumă fără delicatese din ciocolată? Greu de imaginat dar, în curând, ar putea fi o tristă realitate.
Arborii de cacao din lumea întreagă sunt amenințați de diferite boli și de dăunători.
Pentru a-i salva, experții britanici au creat la Universitatea din Reading un centru de carantină pentru plantele în pericol. Răsadurile sunt păstrate acolo doi ani înainte de a fi expediate la cumpărători.
Lăstarii sunt păstrați în condiții de strictă igienă biologică și sunt modificați genetic pentru a rezista la atacuri.
Arborii de cacao cresc în zone cu temperaturi ridicate și umiditate mare, de 70%. Sunt condiții care facilitează atacarea lor.
Biologii estimează că pagubele reprezintă anual 30 - 40 % din recoltă.
Cei mai mari producători de cacao sunt Coasta de Fildeș și Ghana. Plantațiile din ambele țări sunt atacate de un virus și de o ciupercă extrem de agresive.
Al treilea producător mondial este Indonezia, unde culturile de arbori de cacao sunt amenințate de un dăunător.